Ne nasjedajte na hitove s mreža: Što stručnjaci stvarno misle o ispijanju rižine vode za mršavljenje

Ne nasjedajte na hitove s mreža: Što stručnjaci stvarno misle o ispijanju rižine vode za mršavljenje

Novo piće postalo je popularno na društvenim mrežama zbog tvrdnji da može biti jeftina alternativa popularnim lijekovima za mršavljenje

Napitak koji kombinira rižu, vodu i sok od limete reklamira se kao piće koje može pomoći pri skidanju neželjenih kilograma, piše health.

Društvene mreže ispunjene su korisnicima koji tvrde piće može pomoći ljudima da izgube do sedam kilograma u tjedan dana. Također, korisnici tvrde kako se zbog napitka osjećaju manje gladnima tijekom dana te kako im se smanjila želja za jedenjem slatkoga.

Može li ovaj napitak pomoći sa gubitkom težine?

“Najveća korist ovog napitka jest što je relativno niskokaloričan jer je u suštini riječ o škrobnoj vodi”, kaže doktor Mir Ali dodavši kako napitak može biti od pomoći za mršavljenje ako ga se koristi kao zamjena za obrok.

“Smjesa rižine vode i limetinog soka također može pomoći ljudima da se osjećaju sitije prije obroka i jedu manje nego inače”, dodao je.

No, iako rižina voda može imati određene prednosti, nema dokaza koji bi sugerirali da ima bilo kakva svojstva koja bi značajno utjecala na gubitak težine.

Učinak napitka je privremen

“Piće može utjecati na osjećaj sitosti, ali ne na način koji to rade lijekovi protiv dijabetesa i pretilosti”, ističe doktor Kunal Shah.

“Škrob se širi u želucu i može učiniti da se osjećate sitima, ali to je vrlo kratkog vijeka”, pojašnjava Shah napominjući kako napitak zapravo uopće ne pomaže metabolički.

Stručnjaci također upozoravaju kako napitak nema hormonalne učinke koji bi stimulirali naše receptore. Potencijalni problem napitka je i to da ako imate problema s gastroezofagealnom refluksnom bolešću, možete ju pogoršati zbog kiselosti limete.

Zaključno, stručnjaci su upozorili kako je gubitak težine od ovog napitka privremen jer ne radi trajne, zdrave i dugoročne promjene., prenosi N1