Liječnici tvrde da bi žene starije od 40 trebale jesti ove namirnice iz dva razloga

Liječnici tvrde da bi žene starije od 40 trebale jesti ove namirnice iz dva razloga

NAMIRNICE s niskim glikemijskim indeksom igraju ključnu ulogu u mršavljenju i prevenciji dijabetesa zbog utjecaja na razinu šećera u krvi. Ta se hrana sporo probavlja i apsorbira, što dovodi do postupnog porasta razine glukoze u krvi i promicanja održive razine energije.

Odabirom namirnica s niskim glikemijskim indeksom, pojedinci mogu bolje kontrolirati svoju težinu i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa. Liječnik, dr. Ralph Waldo, i liječnica nutricionistica, dr. Akanksha Kulkarni, izdvojili su devet najboljih namirnica koje bi žene starije od 40 godina trebale češće jesti.

Breskve

Breskve su dobar izvor dijetalnih vlakana, osobito kada se jedu s korom. Vlakna potiču osjećaj sitosti, održavaju osjećaj sitosti dulje vrijeme i smanjuju ukupni unos kalorija. To može podržati mršavljenje tako što pomaže kontrolirati veličinu porcija i izbjegavati pretjerano grickanje, prenosi She Finds.

Kulkarni tvrdi da “suhe breskve sadrže samo voćni šećer i imaju nizak glikemijski indeks. Dobar su izvor esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina A i C te antioksidansa koji potiču opću dobrobit organizma. Također, sadrže vlakna koja reguliraju razinu šećera u krvi i daju osjećaj sitosti”. 

Grejp

Grejp sadrži puno vode, što može pomoći da ostanete hidrirani i podržati pravilne tjelesne funkcije. Održavanje hidracije važno je za kontrolu težine i smanjenje rizika od inzulinske rezistencije. 

“Prisutnost naringenina u grejpu pojačava osjetljivost inzulina, čime se održava razina šećera u krvi na preporučenim razinama. Osobe s dijabetesom koje žele spriječiti napredovanje bolesti mogu ga jesti”, objašnjava Kulkarni.

Šljive

Šljive su bogate antioksidansima, vitaminima C i K te mineralima poput kalija i magnezija. Ove hranjive tvari podržavaju cjelokupno zdravlje, metabolizam i osjetljivost na inzulin, što su važni čimbenici u prevenciji dijabetesa i održavanju zdrave težine.

“Sadržaj vlakna u šljivama je toliko visok da regulira razinu šećera u krvi i povećava osjećaj sitosti. Antioksidativni elementi u šljivama, u kombinaciji s vitaminima, smanjuju oksidativni stres”, dodaje liječnica i nutricionistica.

Kruške

Kruške su bogate dijetalnim vlaknima, osobito topivim vlaknima poput pektina. Iako kruške sadrže prirodne šećere, relativno su niskokalorične u usporedbi s slatkim grickalicama i desertima.

Kulkarni objašnjava da su kruške “izuzetna niskoglikemijska alternativa, bogata dijetalnim vlaknima, posebice pektinom koji pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Dobar su izvor vitamina C i K te kalija koji su korisni za srce. Sadrže topiva vlakna koja pomažu probavi i pospješuju sporo otpuštanje šećera u krvotok”. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće ima relativno malo kalorija i prirodnih šećera u usporedbi s mnogim drugim vrstama voća. Odabir bobičastog voća kao opcije za međuobrok ili desert može zadovoljiti želju za slatkim bez uzrokovanja značajnih skokova šećera u krvi ili dodavanja viška kalorija.

Waldo kaže: “Bobičasto voće poput borovnica i malina ima malo šećera i kalorija, ali puno antioksidansa. Njihova slatkoća zadovoljava želju na zdrav način.” Liječnici preporučuju da u danu pojedete porciju nekog bobičastog voća. 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati esencijalnim hranjivim tvarima, poput vitamina E i B, magnezija, kalija, kalcija i antioksidansa. Ove hranjive tvari podržavaju cjelokupno zdravlje, metabolizam i osjetljivost na inzulin, što je ključno za prevenciju dijabetesa i održavanje zdrave težine.

“Plodovi poput badema i oraha sadrže zdrave masnoće, proteine i vlakna koja daju energiju i održavaju osjećaj sitosti. Konzumiranjem ovih orašastih plodova možete utjecati na kontrolu težine, a čak i potaknuti mršavljenje jer će vas zasititi i nećete imati potrebu prejedati se”, objašnjava Waldo., piše Index.hr