Vjekoslav Prebeg u Rusiji osuđen na 23 godine zatvora

Vjekoslav Prebeg u Rusiji osuđen na 23 godine zatvora

Ruski sud je u odsutnosti osudio hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega na 23 godine zatvora jer je, kako stoji u presudi, kao plaćenik ratovao na strani Ukrajine. Sudilo mu se u odsutnosti jer je, kao ruski ratni zarobljenik, razmijenjen u rujnu 2022., te se vratio u Hrvatsku.

Prebeg je, zajedno s Britancima Johnom Hardingom i Andrewom Hillom te Šveđaninom Mathiasom Gustavssonom, proglašen krivim za plaćeništvo te “prolazak kroz obuku za terorističke aktivnosti“. Još jedan Britanac, Dylan Healy, osuđen je za “sudjelovanje u plaćeništvu”.

Tužiteljstvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, ali sud je izrekao dvije godine dužu kazne, izvijestio je Kommersant.

“Nakon što su završili potrebnu obuku, sudjelovali su u oružanom sukobu kao plaćenici na strani ukrajinskih oružanih snaga na području Narodne Republike Doneck”, tvrdi tužiteljstvo.

Optužnica protiv Prebega i ostalih prvo je bila podignuta u samoproglašenoj, međunarodno nepriznatoj i proruskoj Narodnoj Republici Doneck, ali je slučaj nakon toga prihvatio sud u Rusiji. Prebeg, bivši pripadnika bojne Azov, zarobljen je kod Mariupolja, a oslobođen je u rujnu 2022. godine.

“Lijepo je vratiti se u Hrvatsku. Zadnjih pet mjeseci mi je bilo jako teško. Trenutno se osjećam dobro, ali ćemo napraviti neke pretrage za svaki slučaj”, izjavio je nakon što je sletio u Zagreb., doznaje dnevnik.hr