Trzanje oka jedno je od najneugodnijih pojava: Evo zašto se javlja i kako ga se riješiti

Trzanje oka jedno je od najneugodnijih pojava: Evo zašto se javlja i kako ga se riješiti

Trzanje oka može biti neugodno, ali uz prave korake i malo strpljenja, obično nestaje samo od sebe.

Nema ništa iritantnije od iznenadnog trzanja oka koje može pokvariti dan. Ova neugodna pojava, koja se vraća svakih nekoliko mjeseci, može biti vrlo nezgodna jer ne traje kratko i može baš gadno ‘dignuti živce’ čovjeku.

Dobra vijest je da trzanje oka obično nije razlog za ozbiljnu zabrinutost. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Engleskoj, trzaji, koji mogu zahvatiti bilo koji dio tijela, često su povezani s osobama koje pate od stresa ili anksioznosti. Osobe koje su umorne, iscrpljene ili konzumiraju previše kofeina ili alkohola također su sklonije ovim neobičnim grčevima u očima ili nogama.

Zašto nam oči odjednom počnu trzati? Dr. Cornelius Rene, konzultant kirurg za okularnu plastiku u bolnici Addenbrooke’s u Cambridgeu, ima odgovor. “Postoji nekoliko razloga zašto može doći do trzanja očnih kapaka”, rekla je za The Guardian. “Najčešći uzrok je benigni esencijalni blefarospazam (BEB), nekontrolirani grč očnih kapaka, za koji često nema temeljnog uzroka. Ako je trzanje ograničeno na jedan kapak, obično se radi o miokimiji, koja je prilično benigna i prolazna te obično prolazi sama od sebe.”

Kako zaustaviti trzanje oka?

Najvažnije pitanje je kako zaustaviti ovo neugodno trzanje. Srećom, ovaj osjećaj obično ne traje dugo i obično nestaje nakon nekoliko sati, dana ili tjedana. Ako vam je dosta trzanja oka i želite izbjeći ponavljanje, evo nekoliko savjeta:

Odmarajte se: Pobrinite se da imate dovoljno sna.

Opustite se: Pronađite načine za opuštanje kako biste smanjili stres.

Rastežite se i masirajte mišiće: Pomaže kod mišića zahvaćenih grčevima.

Ne brinite se: Prekomjerna briga može samo pogoršati trzanje.

Dr. Rene dodaje: “Miokimija će obično nestati sama od sebe u kratkom vremenskom razdoblju. Ako želite smanjiti vjerojatnost pojave trzanja, smanjite unos kave ili pokušajte smanjiti stres, no obično će proći za nekoliko minuta, sati ili dana.”

Kada posjetiti liječnika?

Ako trzanje traje duže od dva tjedna, NHS savjetuje da posjetite svog liječnika opće prakse. Liječnik može provjeriti koje lijekove uzimate ili vas uputiti specijalistu. Također se savjetuje smanjenje unosa kofeina i alkohola.

Dr. Luke Powles, pomoćnik kliničkog direktora u Bupa Health Clinics, rekao je za The Guardian: “Ako imate uporni trzaj koji traje duže od dva tjedna i primijetite bilo kakve neobične promjene u izgledu ili osjećaju oka, to može ukazivati na temeljni problem. To mogu biti rani pokazatelji multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, progresivnog poremećaja mozga koji može uzrokovati ukočenost mišića i napetost, otežavajući pokrete i izraze lica.”

Trzanje oka može biti neugodno, ali uz prave korake i malo strpljenja, obično nestaje samo od sebe. Ako ipak potraje, svakako se obratite liječniku kako biste isključili ozbiljnije zdravstvene probleme., piše Klik.hr