Analiza pokazala: Nakon požara na Jakuševcu nisu detektirani opasni spojevi u zraku

Analiza pokazala: Nakon požara na Jakuševcu nisu detektirani opasni spojevi u zraku

Požar glomaznog otpada na platou pokraj zagrebačkog odlagališta Jakuševec. Buknuo je noćas oko 2 sata. Gorjela je manja količina glomaznog otpada. Vatra je ugašena malo nakon 3 sata, objavio je Zagrebački holding. U priopćenju se dodaje da nema ozlijeđenih osoba ni znatnijih oštećenja. Očevid je u tijeku. 

Mjerna postaja za kakvoću zraka na Jakuševcu pokazuje da zdravlje ljudi nije ugroženo. Poslana je i dodatna mobilna mjerna stanica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, čiji su rezultati pokazali da nisu detektirani opasni spojevi u zraku.

Ne prestaju kritike u vezi sa zbrinjavanjem otpada u Zagrebu.

Iz Novog sindikata upozoravaju da je mnogo propusta. To skladište nije namijenjeno za taj vid sakupljanja glomaznog otpada, rekao je povjerenik Novog sindikata Pavao Barbarić i dodao da je “bilo pitanje vremena kada će ovakav događaj dogoditi.”

Sličan požar buknuo je i u kolovozu prošle godine. 

Sa Jakuševca se za Dnevnik u podne javila Mateja Ribičić, izvijestivši da je mjerna postaja za praćenje kvalitete zraka pokazala kako nema ugroze za zdravlje. Ipak, naručeno je novo mjerenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, čiji rezultati još nisu poznati.

Požar je izbio noćas oko 2.10, a dojavu su zaprimili vatrogasci koji su brzo reagirali te lokalizirali požar do 3.20. U gašenju je sudjelovalo 19 vatrogasaca s pet vozila. Požar je prijavio dežurni vatrogasac na Jakuševcu, a gorio je glomazni otpad. Zbog tople noći mnogi stanovnici Jakuševca imali su otvorene prozore, pa ih je smrad probudio i potaknuo da dođu na odlagalište te snimaju situaciju mobitelima. Policija je, na zamolbu građana, patrolirala naseljem i upozoravala stanovnike da zatvore prozore, javila je Ribičić.

Ovo je jedan u nizu incidenata na Jakuševcu, što dodatno ljuti i zabrinjava građane. Direktor čistoće najavio je da 1. srpnja kreće sanacija dijela odlagališta otpada, a na teren će izaći i sudski vještaci kako bi istražili odron koji se dogodio prije pola godine. Što se tiče trenutnog požara, policija i DORH su na terenu i istražuju uzrok. Srećom, nema ozlijeđenih, a šteta je ograničena na dio objekta.

Građani se pitaju što je sljedeće, izražavajući svoju zabrinutost za sigurnost i kvalitetu života u naselju, javila je Ribičić., prenosi HRT