Svi novi automobili od 7. srpnja u sebi će imati crne kutije: To će olakšati rekonstrukciju nesreća

Svi novi automobili od 7. srpnja u sebi će imati crne kutije: To će olakšati rekonstrukciju nesreća

Crna kutija nalazit će se u zračnom jastuku automobila, a zbog podataka koje bilježi ne može se deaktivirati niti se može naknadno ugrađivati u vozilo

Tko je skrivio prometnu nesreću? Rekonstrukcija sudara trebala bi biti uvelike olakšana jer će svi automobili proizvedeni nakon 7. srpnja ove godine u sebi morati sadržavati crnu kutiju.

– Je li ili nije i kojim intenzitetom bila pritisnuta kočnica, koji je bio kut zakreta volana, lijevo ili desno, je li u trenutku prometne nesreće vozač nehotice ili namjerno stisnuo papučicu gasa, koji je bio broj okretaja u kojem stupnju prijenosa i, naravno, vrijeme kada se dogodila kolizija – objasnio je za Novu TV Krunoslav Ormuž, stalni sudski vještak za promet.

Crna kutija nalazit će se u zračnom jastuku automobila, a zbog podataka koje bilježi ne može se deaktivirati niti se može naknadno ugrađivati u vozilo.

– Treba detaljno razraditi pravne propise i odredbe pod kojima bi se taj sustav u budućnosti mogao koristiti na razne načine i ne zlorabiti prilikom analiza podataka koje nam on daje – kazao je Kristijan Tićak, glavni urednik magazina Auto, motor i sport.

Ovime je odzvonilo i brojnim prijevarama.

– Više neće baš biti moguće da vi pod utjecajem alkohola sletite s ceste i nakon toga se otrijeznite pa drugi dan prijavite prometnu nesreću. Vidjet će se kad se nesreća dogodila, a kad ste je prijavili – rekao je Ormuž.

Prije uvođenja crnih kutija, nerijetko su pametni telefoni bili ti koji su pomagali u otkrivanju uzroka prometne nesreće.

– Na osnovu njega se u nekim težim prometnim nesrećama od strane Državnog odvjetništva moglo tražiti pristup određenim podacima. Od teleoperatera su mogli dobiti i potencijalnu brzinu kretanja, pa čak i je li korisnik koristio mobitel u trenutku nesreće – rekao je Tićak.

Podaci koje prikuplja crna kutija neće se koristiti za praćenje ponašanja vozača., prenosi24sata.