Kakva poruka Daliću i Vatrenima od Fifinog i Uefinog delegata Duška Grabovca: Mislim da se ne bi trebali vaditi na suca

Kakva poruka Daliću i Vatrenima od Fifinog i Uefinog delegata Duška Grabovca: Mislim da se ne bi trebali vaditi na suca


U emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija gosti Marije Gerbec Njavro bili su Uefin i Fifin delegat Duško Grabovac, trener i bivši reprezentativac Jerko Leko te sportski komentator Hrvatskog radija Marko Šivak.

Analizirali su sinoćnju utakmicu nakon koje je Hrvatska primivši gol u osmoj minuti sučeve nadoknade remizirala s Italijom 1:1 te tako ostala bez osmine finala.

– Znajući da ću danas doći u emisiju mislio sam da će biti sasvim drugačije raspoloženje i da ćemo govoriti o sasvim drugačijim stvarima. Dan nakon poraza uvijek je težak i treba sve te emocije “sažvakati”. Nogomet je uistinu sport koji proizvodi nevjerojatne emocije, pozitivne ili negativne. Možemo reći da smo jučer odigrali možda najbolju utakmicu na turniru, i da ako smo ispali, nismo ispali jučer nego protiv Albanije, jer Španjolska je objektivno možda najjača, rekao je Duško Grabovac, jedan od onih koji su stvarali hrvatsku nogometnu priču 90-tih te aktualni delegat svih najvećih Uefinih i Fifinih natjecanja, tvrdi HRT.

Grabovac: Euforija je opasna stvar u nogometu

– Iz mog iskustva, nekako sam se pribojavao utakmice u Portugalu (prijateljska uoči Eura) gdje smo igrali uistinu sjajno. Euforija je dosta opasna stvar u nogometu. Ne toliko za momčad, jer su to sve iskusni igrači koji neće pasti pod euforiju, ali cijela nacija, svi smo se već vidjeli u najmanju ruku u finalu. Nakon tog prizemljenja protiv španjolske došla je Albanija koju smo objektivno trebali pobijediti i od koje smo isto tako izgubili u posljednjim sekundama. I onda kad se idete “vaditi” protiv jedne organizirane Italije, iako smo Italiju držali na konopcima do zadnje sekunde. Uistinu je teško prihvatiti da se to dogodilo u zadnjim sekundama, ali ne treba pasti u negativnu euforiju. To je sport, već od danas treba razmišljati dalje, kaže Grabovac.

– Imamo kvalitetu, treba tražiti dobre stvari u onome što smo jučer vidjeli. Ne treba se bojati, imamo nekolicinu mladih igrača koji će sigurno biti dostojni i kvalitetni nasljednici ovoj generaciji koju neće biti lako naslijediti. Stvar treba gledati tako da je ova srebrna i brončana generacija možda posljedica onog našeg uspjeha u Francuskoj, jer to su tada bila djeca koja su počela igrati nogomet i sigurno će neka djeca koja su gledala ova prvenstva gdje smo bili drugi i treći doći kao jedna isto tako kvalitetna generacija. Tako da se ne treba bojati za budućnost nogometa. Treba ovo prespavati i treba biti realan, naravno da je ovo užas. U međuvremenu smo stvorili i navijače koji su možda neću reći najbolji na svijetu, ali sigurno među najboljima. Imamo reprezentaciju, imamo sve, tako da ne treba se bojati. Glavu gore i idemo dalje, dodaje Grabovac.

Šivak: Prolazak je trebalo osigurati protiv Albanije

Luka Modrić rekao je nakon utakmice da je nogomet okrutna igra i da je jučer bila okrutna prema Vatrenima.

– Svakako jest, Hrvatska je u zadnje dvije utakmice u posljednjim trenucima sudačke nadoknade primila zgoditke. Bilo je govora i o suđenju, naravno da se ne treba izvlačiti na suce, ali doista to što su igrači govorili o vremenu i trajanju sudačke nadoknade moglo bi se na neki način uzeti kao neki relevantan argument. Ali isto tako s druge strane, nogomet je takav da svi imaju jednake uvjete dok traje utakmica, mogli su i naši nogometaši zabiti taj drugi gol koji bi vrlo vjerojatno prelomio pitanje pobjednika, smatra sportski komentator Hrvatskog radija Marko Šivak.

– Da je nogomet okrutan, to smo vidjeli puno puta, ali bilo je još takvih utakmica koje je Hrvatska u triler završnicama gubila i doista se možemo složiti da je taj prolazak trebalo osigurati ranije protiv objektivno najslabije reprezentacije u skupini, Albanije. Ali eto, nije se dogodilo, i u toj smo utakmici “kiksali” u zadnjim trenucima. Nikako se ne mogu oteti dojmu da je Hrvatska u sve te tri utakmice grupne faze natjecanja ipak loše vođena. Da se moglo na drugi način mijenjati, da su mogli možda neki drugi igrači igrati, da smo možda mogli razbiti onaj naš magični trokut u sredini terena Brozović-Kovačić-Modrić, na neki drugi način dozirati Luku Modrića koji je u posljednjim sezonama u Realu naučio igrati zadnjih pola sata i onda kako znamo reći, na svježinu “razbijati” suparnike, donositi preokret na travnjaku. Nismo uspjeli za sada kroz kvalifikacijski ciklus za ovo europsko prvenstvo standardizirati prije svega obranu, nismo uspjeli pronaći novog napadača klase Šukera, Bokšića, Mandžukića, Vlaovića… To su neka pitanja koja ostaju za iduće kvalifikacijske cikluse i za Ligu nacija kako bismo na iduće veliko natjecanje otišli ipak spremniji, dodao je Šivak.

“Ostaje dojam da je sudac imao više respekta prema Talijanima”

Bilo je puno kritika na račun nizozemskog suca Makkelieja zbog nadoknade, ali i zbog neujednačenog suđenja. Vatreni su dobili šest žutih kartona, Talijani samo dva.

– S obzirom na moju funkciju u Uefi, nažalost ne mogu komentirati suđenje. Svi mi gledamo navijački, ali tendencija i dojam da je imao veći respekt prema Talijanima sigurno ostaje. Ali, mislim da se ne bi trebali vaditi na to, rekao je Grabovac.

Izbornik Zlatko Dalić bio je dosta oštar prema Uefi na konferenciji za medije. Rekao je da se vidi da se ne cijeni hrvatsku reprezentaciju.

– Ne bih rekao da se ne cijeni, hrvatsku reprezentaciju se mora cijeniti, nije to više vrijeme kad smo mi 1994. prvi put došli na Euro, pa u utakmici s Njemačkom, koja je bila slična ovoj, vrlo bolna za preživjeti, bili oštećeni. Nakon toga smo imali uistinu izvrsno suđenje na SP-u u Francuskoj. Hrvatska je imala i člana Izvršnog odbora Šukera, a sad, s obzirom da nisam angažiran u Savezu ne znam koliko Hrvata ima po komisijama. Nije dobro, recimo, da nemamo suca na europskom prvenstvu, to je stvar o kojoj treba razmišljati, rekao je Grabovac.

Je li bilo opravdanja za osam minuta nadoknade?

– Da je sudac produžio sedam minuta, možda bi dobili taj gol u sedmoj minuti… To najbolje znaju suci na terenu koliko je trebalo produžiti, kaže Grabovac.

Leko: Mogli smo otići daleko

Jerko Leko, kao i mnogi, dobro pamti infarktnu utakmicu protiv Turske koju je igrao pod vodstvom izbornika Slaven Bilića. Je li ovakve utakmice lakše igrati nego gledati?

– Teže je gledati, kad si na terenu i uz teren onda nekako proživljavaš to isto, ali onda nešto možeš promijeniti, gledaš drugačije, ali sigurno da mi je kao gledatelju puno teže. Pogotovo jer nisam bio na utakmici, bio sam uz televizor i shvaćam one ljude iz smiješnih videa kad uzmu televizor i samo ga bace kroz prozor, jer neke stvari te jednostavno “izbace”… Kad si na terenu, još si “vruć” i to sve proživljavaš tek poslije. Igračima je sigurno bilo najgore poslije, u vožnji do hotela i u hotelu i tek kad se stiša onaj adrenalin poslije utakmice onda oni počinju biti svjesni svega, kaže Leko.

– Utakmica protiv Turske bila je za ulazak u borbu za medalju, za polufinale i sad kad gledamo ove uspjehe naše reprezentacije koje su imali kroz ova svjetska prvenstva, sjetili smo se koliko malo nedostaje da dođeš do medalje, tih par sekundi, isto kao ovo.. Ovo je bilo za prolazak grupe i dug je put do medalje, ali s obzirom na to kako smo se ponašali na prošla dva svjetska prvenstva, mislim da, da nas je tu pogurala ova pobjeda, mogli smo otići daleko. Iako realno nismo briljirali u prve dvije utakmice ovog prvenstva, dodaje bivši hrvatski reprezentativac.

“Hrvatska je doista možda ‘mala’ u očima sudaca”

Hrvatska je u posljednje dvije utakmice primila gol u posljednjoj minuti. Je li to pokazatelj preranog početka slavlja ili ipak neke sistemske pogreške?

– Moj je dojam da se protiv Albanije nismo na neki način zadovoljili s 2:1, da smo napadali, tražili treći gol i išli otvorenog garda na Albance. Trebali smo se ipak malo više povući, trebali smo igrati ono što se govori u seoskim ligama – kad vodiš u zadnjim minutama u gostima, onda pucaš loptu u kuruzu da više nema igre, da razbijaš ritam, a mi smo se cijelo vrijeme nadmetali s Albancima, onda smo primili taj gol, pokušali nakon toga pobijediti, ali jednostavno više nije išlo. Protiv Talijana smo se isto mogli služiti “talijanskim metodama”, otezati, leći na travnjak, zaraditi još koji žuti karton, tih šest možda nije bilo dovoljno da ih se na kraju pobijedi, ali nažalost nije se dogodilo, smatra Šivak.

– Ne možemo reći da je naša reprezentacija neiskusna, imamo super prekaljene reprezentativce koji su osvajali, neki od njih čak dvije medalje na svjetskim prvenstvima, ali ponavljam, nismo uspjeli standardizirati obranu, ne možemo prije nijedne utakmice sa sigurnošću reći “to su ti igrači koji će iznijeti taj dvoboj”. Ne znam čemu je služio Domagoj Vida, bio je dobar za finale SP-a 2018., bio je standardan na svim velikim natjecanjima, a na ovom turniru je uglavnom sjedio na klupi. Primili smo prvi gol protiv Španjolske iz jedne situacije kakvu nećemo do kraja turnira vidjeti – da čovjek po sredini vuče 30 metara po našem šesnaestercu… Takve situacije se na ovoj razini ne događaju čak ni jednoj reprezentaciji Gruzije koja je debitant na europskim prvenstvima i s te strane možemo reći da je Hrvatska doista kiksala u ta prva dva nastupa, u tom prvom protiv Španjolske gdje nije svejedno hoćemo li izgubiti 3:0 ili 3:2, a mogli smo realno, da je Petković zabio iz one šanse, iz kaznenog udarca, da je vrijedio onaj gol iz nastavka akcije kod kaznenog udarca… Možemo opet govoriti i o suđenju gdje je golman španjolske reprezentacije Simon pustio crtu prije polaska lopte s bijele točke… Dakle, dosta tu ima detalja, a oni posebno dolaze do izražaja kad se to prati s toliko kamera, kad postoji VAR tehnologija, kad se naglašava da će se to gledati kod izvođenja kaznenih udaraca, ali eto, možemo se možda malo i složiti s izbornikom Dalićem i reći da doista kriteriji nisu isti. Sudac Makkelie jučer iz blizine gleda igranje rukom za kazneni udarac i pravi se da ga nije vidio. Tek kad se VAR uključio je suđen taj kazneni udarac. Doista možemo govoriti da je Hrvatska možda na neki način “mala” u očima sudaca, rekao je Šivak, piše HRT.