I dalje će biti kiše i pljuskova, izdana upozorenja: Evo kada dolazi toplije i sunčanije vrijeme

I dalje će biti kiše i pljuskova, izdana upozorenja: Evo kada dolazi toplije i sunčanije vrijeme

Za dvije regije – riječku i osječku – žuto je upozorenje izdano zbog grmljavinskog nevremena

Vrijeme će danas biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće izraženih, osobito u drugome dijelu dana. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu se očekuju umjeren južni vjetar i jugo, na sjevernom Jadranu prijepodne i navečer bura, podno Velebita i jaka. Najviša dnevna temperatura bit će od 26 do 31 °C, u gorju niža, navodi u vremenskoj prognozi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Zbog jake i mjestimice vrlo jake bure, za Velebitski kanal izdano je narančasto upozorenje koje vrijeme opisuje kao opasno. “Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, ističe DHMZ. 

Također, žuto upozorenje zbog vjetra izdano je za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te zapadnu obalu Istre. Za dvije regije – riječku i osječku – žuto je upozorenje izdano zbog grmljavinskog nevremena. “Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, stoji u upozorenju. 

Još će nekoliko dana biti mjestimične kiše i grmljavine, no od petka će vrijeme biti većinom sunčano te će temperature porasti.

“U srijedu i četvrtak promjenljivo, ponegdje s kišom i grmljavinom te s podjednakom temperaturom kao danas i sutra. U petak malo toplije uz manje oblaka, samo rijetko je moguć poneki pljusak, a u jutarnjim satima može biti mjestimične magle. I na moru u petak porast temperature uz obilje sunca, pri čemu se kiša ne očekuje. No, u srijedu, rjeđe i u četvrtak, povećana je vjerojatnost za lokalne pljuskove i neverine, najprije uz jugo, zatim uz sjeverozapadnjak”, naveo je za HRT dipl. ing. Krunoslav Mikec., piše Vecernji.hr