Pljuskovi, grmljavina i obilne oborine u dijelu zemlje. Doznajemo kad će ponovno biti vruće

Pljuskovi, grmljavina i obilne oborine u dijelu zemlje. Doznajemo kad će ponovno biti vruće

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Toplinski val odmiče prema istoku, a u njegovoj pozadini hladniji zrak prodro je južno od Alpa te se u nad sjevernom Italijom i Genovskim zaljevom formirao visinski ciklonalni vrtlog. Genovska ciklona će u narednim danima biti slabo pokretna – stacionirat će i vrtiti na istom mjestu te utjecati na vrijeme u našim krajevima.

Danas će vrijeme biti promjenljivo oblačno s povremenim grmljavinskim pljuskovima. Više naoblake u zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. U Slavoniji i Baranji te na srednjem i južnom Jadranu u glavnom suho uz malu do umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti će puhati slab sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu jaka, a u podvelebitskom primorju na udare olujna bura. Na srednjem i južnom Jadranu sjeverozapadnjak.

Temperature zraka u unutrašnjosti od 24 do 27, na Jadranu od 28 do 32C.

Sutra, u utorak, promjenljivo i nestabilno s mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom. Poslijepodne jak razvoj konvektivne naoblake, osobito u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu te u međurječju Save i Drave. Na Srednjem i južnom Jadranu dulja sunčana razdoblja.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 12 do 18, a na Jadranu oko 22. Najviše dnevne temperature od 26 do 32.

Na sjevernom Jadranu umjerena, a u podvelebitskom primorju jaka bura, na srednjem i južnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Temperatura mora od

22 do 25C, UV indeks visok i vrlo visok.

U srijedu očekujemo prolaz oslabljene hladne fronte uz grmljavinu, pljuskove i manji pad temperature zraka. Obilne oborine na Kvarneru, u Lici i Gorskom kotaru te u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.

Od četvrtka  postupna stabilizacija vremena uz porast temperature zraka, tako da će krajem tjedna opet biti vruće i vrlo vruće s temperaturama i do 37C ., prenosi N1.