Ovo je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta i biljaka po ljeti

Ovo je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta i biljaka po ljeti

Kada je riječ o ljetnim mjesecima postoji nekoliko specifičnih stvari na koje se treba usredotočiti prilikom brige o biljkama – jedna od njih je zalijevanje

Budući da su temperature visoke, važno je znati kako pravilno brinuti o sadnicama kako ne bi uvenule. Zalijevanje je ključan segment održavanja biljaka na životu. Ako se bavite vrtlarenje, trebate znati kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka. 

Prema stručnjacima u Phostrogenu, svaka je biljka 80 posto vode, a jedini način crpljenja vode je kroz korijenje, što znači da je pravilno zalijevanje ključno.

Tijekom vrućeg vremena, biljke i povrće će biti jako žedni, a ovisno o njihovoj lokaciji, možda će ih trebati zalijevati dva puta dnevno.

Najbolje je pričekati večer

– U proljeće i jesen zalijevajte rano ujutro, ali ljeti je najbolje pričekati do večeri jer zalijevanje tijekom punog sunca može izgorjeti biljke – poručuju iz Phostrogena.

Kod večernjeg zalijevanja manja je vjerojatnost isparavanja, što znači da će biljka zapravo primiti svu vodu koja joj je dana. 

Međutim, optimalno vrijeme za zalijevanje, kako kaže stručnjak za vrtlarstvo Mark Lane, je i rano ujutro kada je vanjska temperatura niža, između 5 i 9 sati ujutro. Kaže da je tad najhladnije doba dana, a preduhitrite velike vrućine kad bi voda isparila.

Ne morate ih zalijevati svaki dan

Važna je i količina vode, a unatoč tome što su biljke žedne na vrućini, manje je definitivno više tijekom najvećih temperatura.

Najbolje ih je dobro namakati svakih nekoliko dana, nego poprskati malo svakog dana. Ako je tlo vlažno te se ne suši brzo, vjerojatno ste napravili dobar posao. Ipak, pazite da ne pretjerate s vodom i ne zasitite tlo. To bi na kraju moglo ne samo oštetiti biljke, već i rasipati dragocjenu vodu, piše Express., prenosi 24sata.