U Zagrebu je posljednjih tjedana puno ozlijeđenih ježeva. Evo kako im pomoći

U Zagrebu je posljednjih tjedana puno ozlijeđenih ježeva. Evo kako im pomoći

SKLONIŠTE za nezbrinute životinje Grada Zagreba objavilo je da su proteklih tjedana preuzeli velik broj ježeva. Neki se odrasli ježevi pronalaze ozlijeđeni i potrebna im je veterinarska pomoć, a mladim ježevima bez majke nužna je othranjivanje do trenutka kad će se moći samostalno hraniti te biti spremni za povratak u prirodu.

Ako niste sigurni što učiniti kada pronađete ježa, pročitajte nekoliko savjeta stručnjaka.

  • Ako navečer naiđete na ježa, pustite ga da nastavi svojim putem. Ježevi su noćne životinje i žive u zelenim dijelovima grada.
  • Ako vaš pas laje na ježa, udaljite se s psom od tog mjesta. Nitko ne želi doznati kako bi prošao sraz ježevih bodljika sa zubićima vašeg psa.
  • Ako ste opazili ježa koji je zapeo u ogradi, pozovite Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba. S nekoliko nježnih pokreta oslobodit će ga muke i pustiti da nastavi prema svom domu ili drugom odredištu koje mu je u planu.
  • Ako ste pronašli ozlijeđenu ježicu s njezinim mladima, odmah ih razdvojite. U jednu kutiju stavite ježicu, a u drugu ježiće. Naime, zbog stresa nakon zadobivanja ozljede, ježica može ozlijediti, pa čak i ubiti svoje mlade. Kad se ona kod nas smiri i počne se osjećati sigurno, ponovo ćemo ih spojiti.
  • Ako naiđete na leglo ježeva i sigurni ste da im se mama ne vraća, nazovite Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba da ih preuzme. Pobrinut će se za njihovu othranu.
  • Ako pronađeni jež djeluje iscrpljeno, ponudite mu vodu i malo mokre mačje hrane.

, piše Index.hr