Studije: Konzumiranje pet namirnica doprinosi zdravlju mozga

Studije: Konzumiranje pet namirnica doprinosi zdravlju mozga

PREHRANA je vrlo važna kada su u pitanju zdravlje mozga, pamćenje i koncentracija. Bilo da želimo postići uspjeh na sljedećem ispitu ili se pokušavamo zaštititi od poremećaja povezanih sa starenjem, postoji mnogo razloga zbog kojih bismo mogli poželjeti poboljšati zdravlje mozga i pamćenje. Srećom, određene namirnice nam mogu u tome pomoći.

Često su nas učili da smo ono što jedemo te da dobra prehrana igra ključnu ulogu u našem mentalnom, kognitivnom i fizičkom zdravlju. Zdrava, uravnotežena prehrana, koja uključuje neke uobičajene namirnice koje podržavaju mozak, može nam čak pomoći da održimo svoje pamćenje i koncentraciju.

Od smanjenja stresa i tjeskobe do jačanja pamćenja i podržavanja zdravog starenja mozga, ovo je popis namirnica koje bismo trebali uključiti u svoju prehranu kako bismo podržali zdravlje mozga.

1. Orasi

Orašasti plodovi općenito su jedna od najsvestranijih namirnica jer su odličan izvor proteina i zdravih masnoća, ali jedna vrsta orašastih plodova također bi mogla poboljšati naše pamćenje, izvještava The Mirror.

Prema istraživačima s UCLA-a, konzumacija oraha dovodi do poboljšanih rezultata na kognitivnim testovima. Osim toga, imaju i drugu zdravstvenu korist budući da su bogati vrstom omega-3 masne kiseline koja se zove alfa-linolenska kiselina (ALA).

Studije su pokazale da su prehrane koje sadrže puno ALA-e i drugih omega-3 masnih kiselina zapravo povezane s nižim krvnim tlakom i čišćim arterijama, što ih čini sjajnim izborom za podršku zdravlju srca i mozga.

2. Borovnice

Borovnice su često popularne zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih učinaka. Studije s Tufts Sveučilišta također su sugerirale da bi mogle biti učinkovite u poboljšanju ili odgađanju kratkotrajnog gubitka pamćenja.

Dobrobit proizlazi iz flavonoida, prirodne tvari sadržane u borovnicama, koja im daje boju. Studija provedena na Harvard’s Brigham and Women’s Hospital otkrila je da su žene koje su konzumirale borovnice i jagode dva puta ili više tjedno uspjele odgoditi učinke slabljenja pamćenja do dvije i pol godine.

3. Zeleno lisnato povrće

Prema istraživačima s Harvarda, zeleno lisnato povrće, kao što su kelj i špinat, može pomoći u usporavanju kognitivnog pada zbog velike količine vitamina K, luteina, folata i beta karotena.

Posebno je vitamin K bio predmet brojnih istraživanja diljem svijeta posljednjih godina, sa studijama koje pokazuju da je povećanje u hrani bogatoj vitaminom K povezano s boljim rezultatima kognitivnih funkcija.

4. Rajčice

Rajčice sadrže kemikaliju zvanu likopen za koju su studije na životinjama pokazale da može zaštititi od razvoja stanja poput demencije. Međutim, unatoč obećavajućim rezultatima u tim ispitivanjima, trenutačno su rezultati na ljudima manje uvjerljivi, ali još uvijek postoji korist za zdravlje.

Budući da je likopen topiv u mastima i može prijeći krvno-moždanu barijeru, može donijeti svoje antioksidativne i protuupalne prednosti mozgu i središnjem živčanom sustavu, što bi moglo imati terapeutski učinak.

5. Sjemenke bundeve

Kad je riječ o grickanju, mnogi možda neće odmah pomisliti da posegnu za šakom sjemenki bundeve, ali oni koji jesu, mogli bi u velikoj mjeri pridonijeti zdravlju svog mozga. Sjemenke bundeve bogate su cinkom, mineralom potrebnim za poboljšanje pamćenja i kognitivnih vještina.

Također su izvrstan izvor drugih hranjivih tvari važnih za zdravlje mozga, uključujući magnezij, bakar i željezo., piše Index.hr