Rulja u Pakistanu izvukla turista iz policije. Spalila ga na ulici

Rulja u Pakistanu izvukla turista iz policije. Spalila ga na ulici

Rulja je u Pakistanu izvukla turista optuženog za bogohuljenje iz policijske postaje i ubila ga. Gomila se okupila ispred policije u gradu Madyanu nakon što je jučer muškarac optužen za skrnavljenje Kurana. Policija je turista pokušala zaštititi, ali bezuspješno, javlja Index.

Na društvenim mrežama pojavila se videosnimka na kojoj se vidi kako rulja paradira ulicama s tijelom muškarca, a zatim ga spaljuje. Policija je potvrdila da je lokalno stanovništvo spalilo turista i da je u incidentu ozlijeđeno 11 osoba, među kojima je 8 policajaca.

Šef regionalne policije Malankanda Mohammad Ali Gandapur optužio je lokalnu džamiju za poticanje na nasilje nakon što je policija prvi put spasila čovjeka koji je navodno posjetio dolinu Swat – popularno ljetno odredište.

Policijski službenik iz regije Swat rekao je za BBC da je policija jučer navečer pokušala raščistiti blokirane ceste i rastjerati bijesnu gomilu. Vlasti su pokrenule postupak protiv stotina ljudi umiješanih u incident, od kojih neki imaju samo 13 godina. Hoteli u gradu su prije incidenta bili puni, no sada turisti pokušavaju napustiti to područje.
Smrtna kazna za bogohuljenje

Linčovanje zbog bogohuljenja nije neobično za Pakistan. Prošlog mjeseca napadnut je kršćanin nakon što je optužen za spaljivanje Kurana. Preminuo je ubrzo nakon napada. U Pakistanu je 1980-ih bogohuljenje proglašeno zločinom koji se kažnjava smrtnom kaznom.

Bijes lokalnog stanovništva mogu potaknuti i neutemeljene optužbe. Organizacije za ljudska prava navode da se za bogohuljenje često optužuju pripadnici manjina. Oko 96% stanovništva Pakistana je muslimanske vjeroispovijesti.