Vani je vruće, kako trenirati? Pitali smo trenere, evo što savjetuju

Vani je vruće, kako trenirati? Pitali smo trenere, evo što savjetuju

LJETO kalendarski nije počelo, a u Hrvatsku je stigao prvi ovogodišnji toplinski val. Osobito vruće bit će u petak, kada bi dnevni maksimalac mogao dosegnuti 37°C. Što to znači za vježbače? Trebaju li preskočiti trening? Ako pitate stručnjake – možda bi bilo pametno.

“Definitivno bih izbjegavao intenzivne treninge na otvorenom za vrijeme visokih temperatura. Ako smo aktivni i redovito vježbamo kroz cijelu godinu, jedan dan pauze nam neće škoditi. Međutim, možemo iskoristiti rane jutarnje sate dok su temperature ugodne”, rekao je za Index Josip Jozić, mag. cin.

Mišo Provčin, mag. cin., kaže nam da teretana nije loša opcija u dane kada je iznimno vruće.

“Danas imamo pristup mnogim teretanama koje su klimatizirane, i samim time možemo trenirati jednako kao i kad vani nije toplinski val. Tu bih stavio naglasak na optimalnu hidraciju i nošenje adekvatne prozračne odjeće kako bi prilagodba na ulazak/izlazak iz klimatiziranog prostora bila što lakša, kao i boravak na otvorenom tijekom dana. Također, nakon završenog treninga opustite se desetak minuta prije nego napustite klimatizirani prostor”, savjetuje Provčin.

“Tijekom vrućih dana ne bih išao obarati osobne rekorde”

Što se tiče izbora vježbi i intenziteta treninga, to ovisi o pojedincu.

“Preporučujem nastaviti s aktivnostima koje smo do sada radili i intenzitetom za koji smo sposobni. Ne bih išao obarati osobne rekorde, pogotovo ako se radi o aktivnostima gdje smo direktno izloženi suncu”, govori nam Jozić.

Naši sugovornici imaju nekoliko savjeta za sve vježbače, kako rekreativce, tako i napredne.

“Svi vježbači trebali bi pripaziti na hidrataciju prije, tijekom, ali i nakon treninga. Nedovoljna hidratacija negativno utječe na izvedbu, a dehidracija može biti vrlo opasna, pogotovo za vrijeme visokih temperatura. Planirao bih vježbanje u jutarnjim ili večernjim terminima, u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Unutarnji bazeni su također odlična opcija kako bismo se u isto vrijeme osvježili, ali i odradili trening. Trening s partnerom ili u okruženju s drugima izrazito je bitan kako bismo mogli jedni drugima pružiti pomoć u slučaju iscrpljenosti ili mučnina”, podijelio je Jozić.

Kapa glavu čuva! Ne zaboravite da je i sunčanica neugodna

Ako treniramo na otvorenom, Mišo Provčin ističe da obratimo pozornost na nekoliko bitnih faktora.

“Izbjegavajte treniranje na otvorenom iza 9 i prije 19, dok su temperature visoke, a uvjeti za trening značajno otežani. Idealno bi bilo trenirati što ranije ujutro ili navečer, kad sunce zađe. Ako je moguće, treninge prebacite u teretanu (traka za trčanje, bicikl ergometar, veslački ergometar i sl.), to bi bila odlična opcija”, tvrdi.

Ako trening traje duže od 45 minuta, napominje se da treba razmisliti o unosu elektrolita.

“Znojenjem ne gubite samo vodu nego i minerale. Problemi s grčevima, glavoboljom i malaksalošću tijekom ili nakon aktivnosti pokazatelji su da možda imate potrebu za dodatnim unosom elektrolita. Nosite prozračnu odjeću u kojoj tijelo lakše diše i znoji se. Pametno bi bilo staviti i kapu na glavu kako biste smanjili opasnost od sunčanice. Prilagodite prehranu vrućinama i smanjite unos teške, začinjene i masne hrane, a povećajte unos vode, voća i povrća”, naglasio je.

Sunčanica pogađa “samo” glavu, odnosno mozak, a toplinski udar uzrokuje kolaps cjelokupnog sustava termoregulacije tijela i može biti koban.

“Najvažnije od svega, slušajte svoje tijelo! Primarni znakovi toplinskog udara su lagana vrtoglavica, slabost i otežano disanje. Ako primijetite neke od ovih znakova, odmah prekinite aktivnosti i potražite hlad, idealno tamo gdje ima ljudi, u slučaju da vam ima tko pomoći ako vam pozli. Budite pametni i odgovorni, pazite na sebe”, poručio je Provčin., piše Index.hr