Studija: Velike vrućine tijekom trudnoće mogu naštetiti dugoročnom zdravlju djeteta

Studija: Velike vrućine tijekom trudnoće mogu naštetiti dugoročnom zdravlju djeteta

KLIMATSKE promjene su jedna od najvećih prijetnji javnom zdravlju s kojima se čovječanstvo ikada suočilo. Povišene temperature narušavaju zdravlje ranjivih skupina, među kojima su trudnice i djeca. Već od prije znamo da ekstremne vrućine povećavaju rizik od prijevremenog poroda i komplikacija pri rađanju.

No do sada nije bilo detaljno istraženo kako bi visoke temperature tijekom trudnoće mogle utjecati na dugoročno zdravlje djeteta. Stoga su znanstvenici sa Sveučilišta Witwatersrand u Južnoj Africi proveli sustavni pregled dosadašnjih istraživanja na tu temu. Rezultati su ukazali na zabrinjavajuću činjenicu – povećani rizik od dugoročnih zdravstvenih poteškoća.  

Povećani rizik od srčanih bolesti i hipertenzije, kao i astme te upale pluća

Analizirali su 29 studija. Neke su pomno pratile trudnoće kako bi uočile eventualne loše posljedice po dijete. Druge su se oslanjale na registre stanovništva koji su bilježili datum i mjesto rođenja, pri čemu su znanstvenici mogli saznati koliko je beba u maternici bila izložena povišenim temperaturama zraka. 

Više od 60% studija provedeno je u sjevernijim zemljama s visokim prihodima, koje često imaju hladniju klimu. Stručnjaci su nakon analize ustanovili da većina istraživanja povezuje štetne dugoročne učinke s povećanom izloženošću toplini tijekom trudnoće. 

Konkretno, pronašli su povezanost s lošijim obrazovanjem i nižim prihodima u kasnijoj životnoj dobi, ali i negativne zdravstvene učinke; uključujući povećani rizik od srčanih bolesti i hipertenzije, kao i astme te upale pluća.  

Mentalna oboljenja i niži očekivani životni vijek

Mnoga istraživanja su također pokazala povezanost s mentalnim oboljenjima, uključujući povećani rizik od poremećaja prehrane i shizofrenije. “Sve to kulminira s povezanošću s nižim očekivanim životnim vijekom. Naime, uočili smo da su oni koji su kao fetusi bili izloženi visokim temperaturama umirali u mlađi“, navode znanstvenici za The Conversation

Jedno je istraživanje čak uočilo da se prilikom izloženosti visokim temperaturama skraćuju telomeri nerođene bebe (biološki sat u DNA koji je povezan s trajanjem života). 

Zašto se to događa? 

Kako bi saznali na koji način izloženost povišenim temperaturama tijekom trudnoće može utjecati na dugoročno zdravlje djeteta, znanstvenici su konzultirali stručnjake za razvoj djeteta i proučili druga istraživanja koja se bave tom problematikom. 

Smatraju da izlaganje velikim vrućinama tijekom trudnoće može: 

– pogoršati zdravlje majke zbog bolesti poput preeklampsije i dijabetesa  

– izravno utjecati na razvoj bebe, posebice na živčani sustav  

– povećati rizik od prijevremenog poroda i drugih komplikacija  

– izravno promijeniti DNA nerođene bebe kroz promjene u epigenetskom potpisu, evolucijskom mehanizmu koji nam omogućuje brzu prilagodbu okolišu uključivanjem i isključivanjem gena 

S obzirom na to da se radi o preglednoj studiji koja ima određena ograničenja, znanstvenici navode kako je pod hitno potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se shvatilo u kojoj mjeri i na koji točno način izlaganje visokim temperaturama tijekom trudnoće može utjecati na buduće zdravlje djeteta., piše Index.hr