Popularno turističko odredište u Kini postavilo tajmere u WC-u. Reakcije su podijeljene

Popularno turističko odredište u Kini postavilo tajmere u WC-u. Reakcije su podijeljene

Špilje Yunganga, kineski lokalitet koji se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, spektakularna su atrakcija koja privlači ogroman broj turista. Međutim, fokus na ovoj znamenitosti ovih je dana zbog nekih drugih razloga.

Videozapis koji je nedavno podijeljen na raznim kineskim stranicama vijesti i društvenih medija prikazuje mjerače vremena postavljene iznad  kabina u ženskom WC-u, pri čemu svaka kabina ima svoj vlastiti digitalni brojač, piše CNN.

Kada je kabina slobodna, pikselizirani LED ekran prikazuje riječ “prazno” zelenom bojom. Ako je u upotrebi, prikazuje broj minuta i sekundi koliko su vrata bila zaključana.

Jedan zaposlenik rekao je kako su mjerači vremena postavljeni kako bi se nosili s porastom broja posjetitelja atrakciji.

“Oni nisu tu da kontroliraju koliko dugo možete koristiti WC. Nema šanse da nekoga izbacimo iz toaleta te nije postavljeno vremensko ograničenje”, kaže.

Photo: Screenshot/X

Nanchang Evening News, državne novine, navode kako su mjerači u funkciji od 1. svibnja ove godine te su prije svega sigurnosna mjera koja “osigurava dobrobit svih gostiju”.

Vijest je potaknula brojne rasprave na kineskim društvenim mrežama. Neki korisnici kineske društvene mreže Weibo podržali su ovaj potez, ali neki mu se protive. “Zašto jednostavno ne potroše novac na izgradnju više WC-a?”, rekao je jedan korisnik Weiboa.

Protivnici smatraju da je ovo još jedan primjer pretjeranog zadiranja vlade u privatne živote ljudi. No postoje i oni koji smatraju da posjetitelji generalno predugo borave u javnom WC-u i pritom bulje u mobitele i čitaju vijesti ili listaju društvene mreže., piše N1.