Grčevi u mišićima: Uzrok, simptomi i kada zbog ovog problema morate liječniku?

Grčevi u mišićima: Uzrok, simptomi i kada zbog ovog problema morate liječniku?

Grčevi u mišićima nepredvidive su i bolne kontrakcije koje mogu trajati i do 15 minuta. Uzroci njihove pojave su razni, prolaze sami od sebe, ali u nekim je slučajevima ipak potrebno potražiti liječničku pomoć.

Grčevi u mišićima su iznenadne, nepredvidljive i bolne kontrakcije mišića koje se mogu dogoditi u bilo kojem mišiću u tijelu.

S obzirom na to da su iznenadni, mogu se dogoditi dok sjedimo, trčimo, hodamo pa čak i dok spavamo.

Koje dijelove tijela zahvaćaju grčevi?

Grčevi se manifestiraju kroz oštru bol u mišićima koja traje nekoliko sekundi, ali se može odužiti i do 15 minuta. Najčešće se događaju u mišićima nogu, odnosno u listovima, kvadricepsu te u zadnjoj loži.

No, nije rijetkost da zahvate i:

– abdomen

– ruke

– šake

– stopala

Uzrok grčeva u mišićima

Grčevi u mišićima imaju nekoliko uzroka. Prvi uzrok grčeva može biti pretjerano korištenje mišića, odnosno mišićni umor koji nastaje uslijed previše tjelovježbe. Zatim uzrok može biti slaba cirkulacija te dehidracija, odnosno nedovoljan unos tekućine, elektrolita i minerala.

Treba imati na umu da su određeni minerali važni za pravilno funkcioniranje mišića, a to su: kalcij, kalij, natrij i magnezij.

U nekim slučajevima, grčeve u mišićima može uzrokovati:

– pritisak na neke živce poput ishijatičnog živca, što onda uzrokuje išijas

– alkoholizam

– trudnoća

– hipotireoza

– dugotrajno nošenje obuće s visokim petama ili obuće loše kvalitete

– nepravilna prehrana

– stres

Kako spriječiti grčeve u mišićima?

Iako su grčevi u mišićima nepredvidivi i njihov nastanak je neizbježan, u nekoj mjeri ipak možemo smanjiti njihovu učestalost.

Učestalost grčeva u mišićima može smanjiti kontroliranim istezanjem i zagrijavanjem prije tjelovježbe, a pomoći će i smanjen unosom namirnica koje sadrže puno kofeina poput kave.

Važno je i unošenje dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija, a treba i prirodno povećati unos kalija i kalcija kroz namirnice poput mlijeka, banana i naranči.

Nekada će pomoći uzimanje suplemenata s vitaminima i mineralima ili redovna masaža (posebno područja koja često hvataju grčevi) i nošenje ispravne obuće.

Kako tretirati grčeve u mišićima?

Grčevi u mišićima su normalna pojava koja se događa svima te obično ne zahtijevaju nikakvu posebnu liječničku pažnju jer prolaze sami od sebe.

No, ako grčevi u mišićima postanu svakodnevni, dugotrajni i nepodnošljivo bolni te nastaju u više skupina mišića što može ometati svakodnevno funkcioniranje, preporučeno je obratiti se liječniku kako bi se napravile daljnje pretrage i utvrdili razlozi pojave grčeva te načini na koje ih se može spriječiti ili ublažiti.

Iako grčevi u mišićima prolaze sami od sebe, kada si želimo olakšati bol i potaknuti mišić da se što prije opusti, možemo primijeniti nekoliko rješenja.

Prvo se rješenje odnosi na stavljanje obloga koji mogu biti topli – i hladni. Topli oblog može biti u obliku raznih jastučića za grijanje, termofora ili ručnika natopljenog vrućom vodom. Za hladni oblog ručnik možemo natopiti hladnom vodom ili u njega omotati nekoliko kocki leda.

Olakšanje za grčeve u mišićima može donijeti i istezanje za koje je važno da se izvodi polako i kontrolirano kako se ne bismo ozlijedili. Ako su bolovi uzrokovani grčevima u mišićima previše jaki i ostanu prisutni i nakon što se mišić opusti, preporuča se uzeti neki od lijekova za ublažavanje bolova poput brufena.

Također, ako se grčevi u mišićima učestalo događaju tijekom noći, liječnik vam može prepisati i lijekove za opuštanje mišića, ali i suplemente koji u sebi sadrže minerale poput kalcija, kalija, natrija i magnezija.

Ima li razloga za brigu?

Grčevi u mišićima su iznenadne, bolne kontrakcije mišića koje mogu nastati u bilo kojem mišiću, ali najčešće se pojavljuju u mišićima nogu i ruku. Uzroci grčeva u mišićima su različiti poput manjka određenih minerala, pretjerane tjelovježbe, slabe cirkulacije, ozljede i slično.

Grčevi u mišićima događaju se svim osobama i u većini slučajeva nisu razlog za brigu, ali ako nastaju prečesto i ometaju svakodnevni život, potrebno je potražiti liječničku pomoć., piše N1.