Dalić: Kad osvajamo medalje, onda je moja uloga nikakva! Brozović? Nije samo do njega

Dalić: Kad osvajamo medalje, onda je moja uloga nikakva! Brozović? Nije samo do njega

Ponašam se očinski prema igračima? Ponašam se isto svih ovih godina, igraju oni koji zaslužuju. Neki igrači imaju kredit, ali gledam najbolje za reprezentaciju i sebe, rekao je izbornik

Samo jedan bod. Malo tko je mogao i zamisliti da će ovo biti učinak Hrvatske nakon dva kola na Europskom prvenstvu. Španjolci su nas razbili 3-0, nadali smo se iskupljenju protiv Albanije, ali “vatreni” su opet razočarali. Odigrali su tek 2-2 i tako si zakomplicirali put do osmine finala.

Preostala nam je još utakmica protiv Italiju koju moramo pobijediti, ali ni ta tri boda ne garantiraju nam prolazak dalje. Reprezentativci su nakon utakmice djelovali, šokirano, tužno i razočarano, kao i sam Zlatko Dalić. Izbornik je dan nakon novog kiksa stao pred novinare i odgovarao na pitanja. 

Novi igrači su u nastavku donijeli energiju, jeste li blizu odluci da zaigraju protiv Italije? Hrvatska javnost je uvijek spremna za pohvale, sad su na redu kritike…

– Isprika fotoreporterima, nisam zadnji put ništa loše mislio, dečki, oprostite. Nisam nervozan ni ljut, pogotovo ne na vas. Jesu, oni su nam donijeli energiju, potrgali se da utakmicu vratimo u našu korist. I bili smo puno bolji nego prvo poluvrijeme. Imamo do Italije četiri dana da vidimo što je najbolje. Naučio sam na kritike, manje na pohvale, više na kritike, iako je u mojih sedam godina bilo puno uspjeha. Normalno se nosim s time, nemam tu problema. Kad gubimo i igramo loše, ja preuzimam odgovornost, tako je i sada. Kritike prihvaćam, nosim se s njima koliko mogu, svjestan sam kad se osvajaju medalje, onda je moja uloga nikakva. To je tako u Hrvatskoj – rekao je Dalić. 

Najviše se spominje Brozović, znamo koliko je dao reprezentaciji, ali svi vidimo kako nije na razini. Je li trebalo ranije reagirati s njim, već nakon Španjolske? Često se spominje saudijska liga kao razlog njegovog pada.

– Marcelo je velikan hrvatskog nogometa, uvijek daje maksimum. Poslije Portugala nismo tako govorili, tad je bio sjajan. Sad je činjenica da ne funkcioniramo kao ekipa, onda ni on nije najbolji. Nikad nismo ovoliko lakih lopti izgubili u veznom redu, pa Broz sve spašava. Nije samo do Broza. Moja ideja je da imamo posjed lopte preko ta tri vezna, da se otvaramo s tri igrača. Brozović možda je u lošijoj formi, ali utakmica protiv Portugal je bila dobra, Španjolska kakva je. Puno je grešaka ispred njega, ispadne da on nešto ne pokrije. Ne možemo samo o pojedincu. Saudijska liga takva kakva je, imao je tamo dobru sezonu, ali to je dokaz da liga nije bez veze. Kante se vratio u francusku reprezentaciju, bio igrač utakmice. To je posljedica nastupa cijele ekipe.

Na rubu smo ispadanja nakon grupne faze, to nam se nije dogodilo još od Brazila 2014.?

– Mi smo bili na rubu ispadanja i u Kataru, i na prošlom Euru, imali smo takve situacije. Za nas već sada počinje nokaut faza, ajmo to tako shvatiti. Utakmica koja nam sve znači, pobjeda nas gura dalje, poraz nas izbacuje iz te priče. Moramo sačuvati atmosferu pozitivnu, prihvatiti odgovornost i greške da ih više na radimo. U Rusiji u grupnoj fazi nismo primili gol, u Katru jedan, a sad već pet. Svaki opasan napad nam završi u mreži, ne funkcioniramo kako treba. Svi smo poslije Portugala govorili kako je to “to”, igrali smo dobro, a sad je nešto lošije. Taj pristup moramo mijenjati, ovo je nokaut faza, idemo to proći najbolje što možemo.

U kvalifikacijama smo primili samo četiri, sad već pet golova. I jedna smo od rijetkih momčadi koja nema nijedan žuti karton. Tek ga je s klupe dobio Ivušić. 

– To je pokazatelj da nismo dovoljno agresivni, da nismo blizu igrača. Mi primimo gol nakon centaršuta, to moramo blokirati. Nismo u tom dijelu igre dobri. To je razlog, fali nam agresije, taj dio igre nismo uspjeli postaviti. Svih pet golova su olako primljeni, jučer zadnji gol primimo iz kontre u 95. minuti. A vodimo 2-1. Ne ispratimo do kraja, stojimo daleko, fali nam agresija.

Kako komentirate izjave da se previše očinski ponašate prema nekim igračima?

– Nisam to čuo, ponašam se isto svih ovih godina, igraju oni koji zaslužuju. Stavljam i gledam sa stožerom, mislim što je najbolje. Neki igrači imaju kredit, ali gledam najbolje za reprezentaciju i sebe. Moja sudbina ovisi o tome što ću raditi. Ako ću gledati očinski prema nekome, onda neće dobro ispasti. Svi koji su tu, zaslužuju biti tu. Kad smo radili popis svi ste se s njim složili u 98% slučaja. To se vjerojatno odnosi na starije igrače koji su od Rusije uz mene, dok sam živ bit ću zahvalan njima, ali će igrati koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek pogodim, ne kažem da sam u pravu, da uvijek sve vidim najbolje, ali to su moje odluke.

Koji su razlozi tog stalnog kašnjenja u blok? Je li riječ o slabijoj fizičkoj pripremi?

– Mi smo druga reprezentacija po pretrčanim kilometrima nakon prvog kruga. Ali nismo blizu. U Portugalu smo svi stajali blizu, sad smo preširoko i predaleko, ne idemo u zajednički presing, tu se pogubimo. To je dokaz zadnji gol protiv Albanije. Ostali smo tri na tri, nismo blizu, daleko smo.

Jučer ste htjeli ranije uvesti Pjacu i Baturinu, ali odustali od toga poslije komunikacije s kapetanom?

– Htjeli smo uvesti Pjacu i Baturinu, da s Pjacom po lijevoj strani napravimo probleme. Tad je bio rezultat 0-1, s Pjacom smo htjeli dobiti prodornost, ali nakon gola smo odustali od toga, promijenili ideju. Znali smo da Perišić ne može igrati svih 90 minuta u tom ritmu. Taj naš gol je okrenuo našu priču.

Na koliko je posto Perišić, dojam je da nije skroz spreman?

– Jednom sam pričao o postocima pa ste me “razvalili”. Spreman je, trenira maksimalno, ali nakon devet mjeseci nije mu lako. On daje koliko može.

Dosta smo spori prema naprijed, Budimir nije brz, ali je okomitiji i u boljoj formi. Zašto ste izabrali Petkovića, ne za Budimira?

– Mi smo analizirali Albaniju, igraju 5-4-1, stoje u dubokoj zoni. Znali smo da ćemo imati posjed, tu nam je onda Bruno važniji igrač. Zna iznuditi faul, koncepcija nam je bila da lopta dođe do Brune, pa igrači ulaze u prazan prostor. To je bila naša ideja, da ćemo tako pokušati. Stajali su u zoni, mi smo računali na pasove i proboje. To smo htjeli dobiti s Brunom, zato smo se odlučili za njega. Nije Ante izgubio svoje mjesto, stavljamo one za koje mislimo da su najbolji., prenose 24sata