Moguće je biti alergičan i na kremu za sunčanje, ovo su znakovi koji ukazuju na to

Moguće je biti alergičan i na kremu za sunčanje, ovo su znakovi koji ukazuju na to

Iako su kreme za sunčanje sigurne za većinu ljudi, moguće je da neki sastojci, poput mirisa i oksibenzona, kod nekih mogu izazvati alergijsku reakciju. To može uzrokovati alergijski osip, među ostalim simptomima.

Ako imate osip od kreme za sunčanje, važno je identificirati temeljne uzroke. Umjesto da se potpuno odreknete kreme za sunčanje, morat ćete umjesto nje koristiti drugu kremu koja ima drugačije sastojke koji ne izazivaju alergijske reakcije.

Koji su simptomi?

Simptomi alergije na kremu za sunčanje izgledaju slično kao kod alergije na sunce (koja se naziva i trovanje suncem), kao i osip od vrućine ili opekline od sunca. Sva ova stanja uključuju crvene osipe koji ponekad svrbe, piše Healthline.

Drugi simptomi alergije na kremu za sunčanje mogu uključivati: osip, kvržice, oteklinu, mjehuriće, krvarenje, bol.

Koliko vremena je potrebno da se razvije alergijska reakcija ovisi o osobi. Može se dogoditi u roku od nekoliko minuta ili može proći i do dva dana dok se znakovi ne pokažu.

Ponekad možda nećete imati reakciju dok se krema za sunčanje na vašoj koži ne izloži sunčevoj svjetlosti s UV zrakama. Ova vrsta reakcije naziva se fotoalergijski kontaktni dermatitis.

Ako ste imali kontaktni dermatitis s drugim proizvodima ranije, možda ste izloženi povećanom riziku od alergije na kremu za sunčanje. Ljudi s osjetljivom kožom također su skloniji kemijskoj osjetljivosti u proizvodima za kožu. Ako imate kontaktni dermatitis na određene materijale, također možete biti osjetljivi na mirise i druge kemijske sastojke.

Također biste trebali biti oprezni kada koristite novu kremu za sunčanje ako u vašoj obitelji netko ima alergiju na kremu za sunčanje.

Kako liječiti alergiju na kremu za sunčanje?

Alergija na kremu za sunčanje liječi se slično kao i druge kožne alergijske reakcije. U blažim slučajevima osip će nestati sam od sebe. Umjereni do teški slučajevi mogu zahtijevati topikalne ili oralne steroide za smanjenje upale i reakcije. Oralni antihistaminici također mogu pomoći kod svrbeža i alergijske reakcije.

Kontinuirano izlaganje suncu također može uzrokovati daljnje pogoršanje osipa povezanog s kremom za sunčanje. Važno je da se u to vrijeme klonite sunca dok vaša koža potpuno ne zacijeli. Može potrajati i do nekoliko dana za potpuni oporavak, ovisno o težini.

Kako možete spriječiti alergijsku reakciju?

Najbolji način da spriječite alergijsku reakciju na kremu za sunčanje je izbjegavanje sastojaka na koje znate da ste osjetljivi. Međutim, nije uvijek moguće znati koji je sastojak za vas alergen. Najsigurnije je obaviti testiranje kod alergologa., prenosi N1.