Kako preskakanje vijače utječe na tijelo? Donosimo pet dobrobiti ove vježbe

Kako preskakanje vijače utječe na tijelo? Donosimo pet dobrobiti ove vježbe

PRESKAKANJE užeta jedna je od najučinkovitijih vježbi za cijelo tijelo, no uz ovu naizgled jednostavnu vježbu povezuju se i druge dobrobiti zbog kojih bi je trebali češće raditi. Naime, preskakanjem užeta utječe se i na zdravlje, zato što se izvođenjem ovih pokreta ubrzava rad srca te pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje.

Ako dosad niste preskakali vijaču, a htjeli biste, možda će vam dobrobiti u nastavku potaknuti da ova vježba zaista postane dio vaše fitness rutine. 

Sagorijevanje kalorija

Preskakanje vijače smatra se vježbom visokog intenziteta koja, između ostalog, može pomoći u sagorijevanju kalorija. Trening od svega desetak minuta, u kojem preskačete vijaču, može sagorjeti jednaku količinu kalorija kao i trčanje u trajanju od 30 minuta. To je čini idealnim izborom za sve one koji žele smršaviti ili održati zdravu težinu. 

Pozitivan utjecaj na zdravlje srca

Osim za sagorijevanje kalorija, preskakanje vijače je vježba koja promiče zdravlje srca. Ova vježba odlična je za kardiovaskularni sustav jer ubrzava otkucaje srca, poboljšava cirkulaciju te rad srca i pluća. Izvođenje ove vježbe imat će pozitivan utjecaj na djecu, mlade i odrasle, odnosno sve one koji žele biti zdravi i u formi.

Vježba za cijelo tijelo

Za razliku od mnogih vježbi koje utječu na određene mišiće, preskakanje vijače uključuje više mišićnih skupina odjednom. Osim što vježbate, u isto vrijeme se i zabavljate te trenirate mišiće nogu, jezgru i gornji dio tijela, izgrađujući snagu i izdržljivost, prenosi Health Shots.

Jačanje mišića

Uz jačanje mišića donjeg dijela tijela, kao što su listovi, tetive koljena i kvadricepsi, preskakanje vijače uključuje i jezgru, mišiće ruku i ramena. Iako rezultate neće odmah vidjeti na početku, nakon nekog vremena vidjet će se promjena u čvrstoći određenih dijelova tijela, odnosno mišići će s vremenom ojačati.

Ublažavanje stresa

Neprestano kretanje tijekom preskakanja vijače može imati meditativni učinak, što pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe, prenosi Health Shots. Dok izvodite ovu vježbu, možete se potpuno umiriti i samo se fokusirati na izvođenje vježbe. Ako redovito preskačete vijaču, vježba može poboljšati kognitivnu funkciju., piše Index.hr