Zaboravite na kucanje: Tri sigurnija načina da odaberete najslađu lubenicu

Zaboravite na kucanje: Tri sigurnija načina da odaberete najslađu lubenicu

Godinama se prenose legende, znanstvene teorije i životne lekcije o tome kako i na koji način odabrati pravu lubenicu.

Naravno, jedini i pravi način je otvoriti ju, uvjeriti se koliko je svježa, crvena i slatka, ali to nije uvijek moguće. Zato se godinama pokušava pronaći pravi način provjere slatkoće i zrelosti lubenice.

Zaboravite na kucanje lubenicom, evo tri opcije:

1) Ako primijetite mrlju na površini lubenice, to je dobar znak. Predstavlja mjesto gdje je lubenica ležala na zemlji za vrijeme zrenja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bijele ili svijetlozelene boje treba izbjegavati jer se beru prije nego što sazriju. Ne kupujte lubenicu koja nema mrlje na površini, piše Citymagazin.

2) Površina lubenice treba biti tamnozelena, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina je pouzdan znak da je voće počelo truliti, a izbjegavajte osušenu površinu koja je izgubila svu svoju sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan.

3) Nošenje teške lubenice kući iz trgovine možda nije vaša omiljena aktivnost, ali najtežem voću treba posvetiti najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Uzmite nekoliko lubenica iste veličine i odnesite kući najtežu. Ta će biti najslađa i najsočnija., piše N1.