Tri znaka visokog kolesterola koja se mogu uočiti na tijelu bez testiranja

Tri znaka visokog kolesterola koja se mogu uočiti na tijelu bez testiranja

POVIŠEN kolesterol obično ne uzrokuje simptome, zbog čega se i naziva tihim ubojicom, ali neki prikriveni znakovi mogu se pojaviti na tri dijela tijela.

Povišen kolesterol znači da u krvi ima previše masne tvari. Iako to u početku možda neće uzrokovati nikakve probleme, s vremenom može povećati rizik od niza ozbiljnih zdravstvenih problema. Naime, nakupljanje kolesterola u arterijama s vremenom može dovesti do začepljenja i spriječiti prolazak krvi, što ponekad uzrokuje srčani i moždani udar.

Iako se povišen kolesterol može utvrditi jedino krvnim pretragama, u nekim slučajevima simptomi povišenog kolesterola mogu se uočiti na određenim dijelovima tijela.

Lice

Na licu se mogu pojaviti dva znaka visokog kolesterola: ksantelazme, žute nakupine u unutarnjem kutu oka, koje su pokazatelj i drugih stanja, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i posljedica pušenja, te bijeli prsten na rožnici oka.

Ruke

I ruke mogu biti zahvaćene ksantelazmama. Na ovom dijelu tijela one se očituju u obliku kvržica na zglobovima, a mogu biti glatke i normalne boje kože.

Noge

Visoki kolesterol može dovesti do stanja koje se naziva periferna arterijska bolest (PAB). To se stanje očituje bolovima u nogama, gubitkom dlaka, utrnulošću ili slabosti, čirevima koji ne zacjeljuju, promjenama boje kože na nogama i gubitkom mišićne mase u nogama.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, trebali biste rezervirati termin za pregled kod svog liječnika opće prakse. Za snižavanje kolesterola preporučuje se smanjenje unosa masne hrane, konzumacija zdravih namirnica, vježbanje, prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola., piše Index.hr