Plenković: I ja sam vodio sina u Katar, pa to nije bila medijska tema

Plenković: I ja sam vodio sina u Katar, pa to nije bila medijska tema

Obilježava se 35. obljetnica HDZ-a. Održana je sjednica Predsjedništva i Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Doktor Franjo Tuđman”, a druženje se nastavlja na stadionu NK Jarun uz tradicionalnu nogometnu utakmicu, piše HRT.

Što se tiče slučaja predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji je na utakmicu u Berlin državnim avionom vodio sina, premijer Andrej Plenković je rekao da ovo nije prva takva situacija. Istaknuo je da je i on svog sina vodio na utakmicu u Katar pa to nije bila medijska tema niti se uključilo Povjerenstvo.

– Moramo razumjeti da i mi imamo neki život. Imamo djecu, supruge. Ja nastojim biti najdiskretniji što mogu, ali ni to nije prirodno. Ne vidim problem što je sin išao s njim, avion bi letio i ovako i onako. Mislim da je ta tema bespredmetna. Uvijek isti akteri to koriste kao kritiku za HDZ. Ne vidim ništa sporno. Sutra idemo na utakmicu, ministri Božinović, Anušić, Medved, Šipić i ja, rekao je Plenković.

Plenković o pojavi legionele: Žao nam je da se to dogodilo

Premijer Andrej Plenković komentirao je pojavu legionele u KBC-u Rebro gdje je preminulo troje pacijenata.

– Koliko čujem od ministra Beroša, bila je riječ o imunološki kompromitiranim pacijentima, koji su bili u terminalnoj fazi. Koliko smo čuli, u bolnici će se poduzeti sve mjere kontrole i zaštite, a svima koji obole dat će se adekvatna terapija. Žao nam je da se to dogodilo, rekao je premijer Plenković.

Plenković je jučer bio na neformalnom summitu u Bruxellesu gdje se razgovaralo o podjeli vodećih mjesta u europskim institucijama.

– Imali smo jednu otvorenu raspravu, malo da kontekstualiziramo snagu pojedinih političkih opcija u okviru Europskog vijeća. Od nas 27 šefova država i vlada, 12 nas je iz Europske pučke stranke, socijalisti imaju svega četiri predsjednika vlade, liberali imaju pet. Europska pučka stranka je uvjerljivi pobjednik izbora za EP. Smatram da onaj tko pobijedi na izborima ima pravo biti ambiciozan i vidjeti koje su sve opcije na stolu. Što će na kraju biti u pregovorima, to ćemo vidjeti. Stav koji sam iznio je stav pobjednika, stav HDZ-a kao stranke koja je u okviru pučana imala najbolji rezultat od svih, rekao je Plenković.

Smatra da je funkcija Ursule von der Leyen jasna jer je Njemačka donijela odluku da je podrži.

– To je bio naš glavni cilj. Ona je pomogla nama, a i mi smo pomogli njoj. Mislim da je ta situacija blizu konačne odluke, rekao je Plenković.

– Da bi ona bila izabrana potreban je 361 glas, trenutno koalicija pučana, socijalista i liberala ima više nego dovoljno glasova, ali ne možemo sa stopostotnom sigurnošću pogoditi u jedan glas, rekao je Plenković.

Hrvatska će u novom sastavu Europske komisije tražiti mjesto povjerenika koji ima pod sobom neku od glavnih uprava, svojevrsna ministarstva u izvršnom tijelu EU-a, izjavio je Plenković.

Plenković: Osuđujemo svako nasilje

Komentirao je i slučaj HDZ-ova gradonačelnika Siniše Jenkača koji se potukao s vojnikom i pobjegao s mjesta događaja.

– Osuđujemo svako nasilje, koje su okolnosti – to će utvrditi policija i DORH koji vode proces. Poznajem gospodin Jenkača, sportaš je, ima crni pojas u karateu. Kako se to dogodilo, meni nije jasno, ne znam, niti želim špekulirati. Kako god bilo, nije dobro. Krajnje je loše da u takvim incidentima sudjeluju osobe koje imaju demokratski legitimitet svojih sugrađana. On je inače odličan gradonačelnik, rekao je Plenković dodajući da je bio zatečen viješću o tom incidentu. Kazao je kako se nakon incidenta nije čuo s Jenkačem.

Plenković: Nadam se pobjedi hrvatske reprezentacije

Plenković se nada pobjedi hrvatske reprezentacije na sutrašnoj utakmici protiv Albanije.

– Imali smo loš dan protiv Španjolske. Mislim da hrvatska momčad ima sjajnu kvalitetu, da su se izvukle iz ovoga određene pouke. Mislim da će izbornik Dalić, kapetan Modrić nastojati razveseliti sve Hrvate diljem svijeta, rekao je Plenković.

– Želim nam malo sportske sreće. Ova generacija koju vodi izbornik Dalić i kapetan Modrić je donijela toliko veselja. Od srca ima sutra želim pobjedu, dodao je, piše HRT.