Lista daleko najprljavijeg voća i povrća: Evo kako ih treba prati

Lista daleko najprljavijeg voća i povrća: Evo kako ih treba prati

Izašla je lista najprljavijeg voća i povrća po istraživanju neprofitne organizacije Environmental Working Group, a mi vam donosimo načine kako ih pravilno očistiti

Najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG) pokazalo je koje voće i povrće je najprljavije, odnosno sadrži najviše ostataka pesticida. Koriste podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Za izradu tih popisa, EWG analizira više od 45.000 različitih uzoraka voća i povrća. 

Pokazalo je da neki, zbog zabrinutosti oko čistoće voća i povrća, odustanu od jedenja voća, što je najgora odluka koju možete napraviti. 

Lista najprljavijeg voća i povrća:

  1. Jagode
  2. Špinat
  3. Kelj, raštika i gorušica
  4. Breskve
  5. Kruške
  6. Nektarine
  7. Jabuke
  8. Grožđe
  9. Papričice i ljute paprike
  10. Trešnje
  11. Borovnice
  12. Grah mahunar
  13. Rajčice

Iako je prisutna, razina ostataka pesticida je dovoljno mala da bi imala veliki utjecaj. Svoje zdravlje možete zaštititi konzumiranjem voća i povrća, drugim riječima, čak i ako pranjem ne uklonite u potpunosti ostatke pesticida.

Svejedno, treba voće i povrće temeljito oprati prije konzumacije kako bi se izbjegle bilo kakve reakcije ili alergije uzrokovane pesticidima. Broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao za borovnice i mahune, koje su na prijašnjim istraživanjima imale znatno manje.

Kako pravilno čistiti voće i povrće?

Pranje i namakanje smanjuju, ali ne uklanjaju razine ostataka pesticida. Guljenje vaših proizvoda, kada je to prikladno, može smanjiti ostatke pesticida učinkovitije od pranja. No, čak i voće koje se guli treba oprati prije jer prljavštinu s kore možete prenijeti na dio koji jedete.

Istraživanja su pokazala da je četkanje i trljanje svježih proizvoda pod hladnom tekućom vodom jednako učinkovito kao i korištenje otopine octa za smanjenje bakterija. Ne perite proizvode deterdžentom, sredstvima za pranje komercijalnih proizvoda i sapunom. Voće i povrće može apsorbirati te proizvode i imati još gori učinak od pesticida.

Kelj, špinat i ostalo lisnato povrće najbolje ćete oprati namakanjem, ostavite ga u vodi nekoliko minuta i vidjet ćete da je sva prljavština pala na dno. 

Metoda pranja sodom bikarbonom je vrlo korisna jer sigurno uklanja sve pesticide i zemlju. ,piše 24sata.