Liječnik: Četiri vrste namirnica i dva pića koja pomažu u prevenciji demencije

Liječnik: Četiri vrste namirnica i dva pića koja pomažu u prevenciji demencije

DEMENCIJA je sporo, progresivno propadanje mentalnih funkcija, uključujući pamćenje, razmišljanje, rasuđivanje i sposobnost učenja. Ovo zdravstveno stanje povezano je s kontinuiranim propadanjem mozga što dovodi do problema s pamćenjem i promjenama u ponašanju. Međutim, postoje čimbenici koji mogu smanjiti rizik od demencije.

Jedan od mogućih izbora za smanjenje rizika je prehrana. Dr. William Li, stručnjak za kardiovaskularno i metaboličko zdravlje, otkrio je jednostavne promjene u prehrani koje svatko može napraviti kako bi smanjio rizik od razvoja demencije. 

Objašnjava da je zdravlje mozga povezano sa zdravljem srca i probavnog sustava, a na sve to utječe prehrana. 

“Jedna od stvari koje možemo učiniti jest koristiti hranu kao lijek kako bismo pomogli izliječiti i održavati zdravlje naših krvnih žila”, ističe liječnik koji je izdvojio i nekoliko najboljih vrsta hrane i pića koje bismo češće trebali konzumirati.

Koje vrste hrane i pića bismo trebali više konzumirati?

Na njegovu popisu nalaze se šareno povrće, masna riba, morski plodovi, tamna čokolada, kava i čaj.

Šareno povrće, kako je liječnik opisao, sastoji se od različitih vrsta povrća i izgleda kao duga. Povrće koje jedete bogato je polifenolima, vrstom antioksidansa. “Ta duga može izliječiti krvne žile i održavati njihov unutarnji sloj lijepim i glatkim. Tako krv može teći što bolje”, tvrdi on.

Masna riba i morski plodovi odličan su izvor omega-3 kiselina koje pozitivno utječu na zdravlje. “Masna riba, pa čak i ne tako masna riba i morski plodovi, zapravo pomažu očuvati i održati normalni sloj krvnih žila”, ističe Li, prenosi Express. Dodaje da je jedenje ove vrste hrane “vrlo važno za zdravlje mozga, ne samo za zdravlje srca”.

Iako će se neki možda iznenaditi, liječnik je izdvojio i tamnu čokoladu. Ova vrsta čokolade sadrži kakao, bogata je flavanolima i ima određene zdravstvene dobrobiti. Dr. Li kaže da “čokolada štiti ne samo zdravlje srca već smanjuje rizik od demencije poboljšavajući zdravlje mozga na razini cirkulacije”.

Održavanje zdravlja crijevne mikrobiote također je ključno, a tome mogu pomoći čaj i kava. Dodao je da se “treba držati podalje od svih štetnih ultra-prerađenih namirnica i konzervansa te kemikalija za koje znate da će naštetiti vašoj crijevnoj mikrobioti”, zaključuje., piše Index.hr