Dva dodatka koja mogu sniziti razinu kortizola i salo na trbuhu, prema liječniku

Dva dodatka koja mogu sniziti razinu kortizola i salo na trbuhu, prema liječniku

KORTIZOL, koji se često naziva “hormon stresa”, igra ključnu ulogu u odgovoru tijela na stres. Povišene razine kortizola, osobito ako su kronične, mogu dovesti do povećanja masnoće na trbuhu jer hormon potiče skladištenje masti u području trbuha.

Ta vrsta masti nije samo kozmetički problem, već i faktor rizika za razne zdravstvene probleme, uključujući bolesti srca i dijabetes. Liječnik dr. Shlomo Widder tvrdi da određeni dodaci pomažu u snižavanju razine kortizola i, kao rezultat toga, smanjuju salo na trbuhu. Istaknuo je dvije opcije.

1. Magnezij

Magnezij povećava osjetljivost na inzulin, što pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Bolja kontrola šećera u krvi može smanjiti nakupljanje masti, osobito u području trbuha. Magnezij također utječe na proizvodnju i funkciju neurotransmitera, poput serotonina, koji potiču opuštanje i mogu smanjiti razinu stresa. Niže razine stresa obično rezultiraju smanjenom proizvodnjom kortizola.

“Magnezij podržava više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Ključan je za regulaciju odgovora na stres i može sniziti razinu kortizola. Kliničko iskustvo pokazuje da pacijenti koji održavaju odgovarajuću razinu magnezija, prijavljuju bolji san i manji stres, što neizravno pomaže u smanjenju abdominalne masnoće”, kaže dr. Widder za SheFinds.

2. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju snažno protuupalno djelovanje. Kronična upala povezana je s povećanom proizvodnjom kortizola, pa smanjenje upale može pomoći u snižavanju razine kortizola.

“Prisutne u ribljem ulju, omega-3 masne kiseline bore se protiv upale i smanjuju razinu kortizola. Pacijenti često prijavljuju smanjenje abdominalne masnoće i poboljšano metaboličko zdravlje uz redoviti unos omega-3 masnih kiselina, što je potkrijepljeno studijama koje ukazuju na njihovu učinkovitost protiv nakupljanja masnoće uzrokovanog stresom”, zaključio je liječnik., piše Index.hr