Što je toplinska kupola? ‘Kuhat ćemo se u loncu! Gotovo uvijek nakon vrućina prijeti nevrijeme’

Što je toplinska kupola? ‘Kuhat ćemo se u loncu! Gotovo uvijek nakon vrućina prijeti nevrijeme’

I bez El Niña, izgleda, imat ćemo temperaturne ekstreme. Iako je lipanj počeo nestabilno i kišovito, stiže snažan toplinski val s temperaturama koje će se penjati i do uzavrelih 40 stupnjeva Celzijevih. Nad Europom se nadvila toplinska kupola koja je glavni uzrok ekstremnih temperatura. Kako je objasnio meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić, riječ je o velikoj anticikloni, odnosno području povišenog tlaka zraka koja omogućuje da se topli zrak gomila ispod nje i to na nekoliko različitih mehanizama. Zrak se u toplinskoj kupoli spušta, grije i suši, a time se onemogućava nastanak oblaka te imamo vedro vrijeme zbog kojeg se tlo i zrak mogu više zagrijavati. 

– Mi se na kraju kuhamo u loncu i taj poklopac onemogućava toplini da izađe van – rekao je meteorolog te dodao da su kupole opasne zbog činjenice da zbog suhog zraka postoji opasnost od požara.

Jako često dolazi i do temperaturnih rekorda u tom periodu, istaknuo je te dodao da će se toplinska kupola iznad naših prostora zadržati svega nekoliko dana, dok znaju potrajati i tjednima. 

– U Hrvatskoj se očekuje rast temperatura na između 33 i 38 stupnjeva. Najtoplije će biti u petak u Slavoniji, Baranji, Srijemu i unutrašnjoj Dalmaciji. Tamo očekujemo temperature čak i do 39 stupnjeva. Na snazi su i upozorenja DHMZ-a za toplinski val – rekao je te dodao da će posebno vruće biti noći kada se ne očekuje spuštanje temperatura ispod 25 stupnjeva, posebice na Jadranu. 

– To je inače jedna od posljedica globalnog zagrijavanja, da su i noći tople – rekao je Vikić Topić. 

Foto: DHMZ

Gotovo uvijek nam nakon velikih vrućina prijeti i nevrijeme, rekao je, podsjećajući na nevrijeme koje je lani u srpnju pogodilo Zagreb i Slavoniju.

– Dovoljno je da dođe neka izražena hladna fronta i vrlo hladan zrak na ovu vrlo zagrijanu podlogu i te velike razlike u temperaturi dovode do nevremena. Gotovo uvijek to ljeti prati i tuča. Međutim za sad je još uvijek predaleko govoriti hoće li biti takvih nevremena – rekao je meteorolog te dodao da se takva nevremena mogu prognozirati tek dan unaprijed.

Prognozira kako će ostatak ljeta biti ekstreman s više toplinskih valova, osobito u kolovozu, dok ćemo se i u srpanju ‘kuhati’. Pljuskovi će biti obilni, ali nejednolični. More će također biti toplije nego inaće, a očekuju i do 29 °C.