Pitanje je hoćete li jesti jaja za doručak nakon ovoga: Pogledajte zbog čega i nisu baš tako zdrava

Pitanje je hoćete li jesti jaja za doručak nakon ovoga: Pogledajte zbog čega i nisu baš tako zdrava

Kvalitetan doručak je od iznimne važnosti za naše fizičko i mentalno zdravlje.

Doručak je ključan obrok koji nam pruža energiju potrebnu za početak dana. Pomaže nam osjećati se budnima, koncentriranima i spremnima za aktivnosti koje nas čekaju. Također, doručak nadoknađuje potrošene kalorije tijekom noći i stabilizira razinu šećera u krvi. Osim toga, redoviti doručak povezan je s boljim mentalnim funkcioniranjem, poboljšanom koncentracijom i boljom kontrolom tjelesne težine. Stoga, kvalitetan doručak nije samo važan za tijelo, već i za mentalno zdravlje i dobrobit tijekom cijelog dana.

Dva američka kardiologa, dr. Andrew Freeman iz National Jewish Healtha u Denveru i dr. Cheng, ističu namirnice koje bismo trebali izbjegavati kako bismo održali zdravlje srca.

Slanina

Slanina je često omiljeni doručak, posebno u nekim kulturama na Balkanu i u Hrvatskoj. No, dr. Freeman upozorava na visoku razinu soli i aditiva u tvornički proizvedenim verzijama slanine. Iako se slanina povremeno može uključiti u prehranu, treba biti oprezan zbog njezinih potencijalnih štetnih učinaka na zdravlje.

Jaja su dugo bila predmet rasprave zbog kolesterola u žumanjku. Neka istraživanja sugeriraju da jaja mogu biti korisna za srce, ali kardiolozi poput dr. Freemana preporučuju oprez, posebno zbog mogućeg povećanog rizika od dijabetesa. Dr. Cheng naglašava da su jaja hranjiva, ali preporučuje umjerenost u njihovoj konzumaciji. Bjelanjci su bolja opcija jer ne sadrže kolesterol, što ih čini fleksibilnijom i zdravijom alternativom.

Kvalitetan doručak je od iznimne važnosti za naše fizičko i mentalno zdravlje. Prilikom odabira namirnica za doručak, važno je izbjegavati one koje mogu negativno utjecati na zdravlje srca, poput slanine i jaja u velikim količinama. Umjerenost i pažljiv odabir namirnica ključni su za dugoročno očuvanje zdravlja i dobrobiti., piše Klik.hr