Jeste li i vi među onima koji moraju svratiti doma samo na pet minuta i ulazite u cipelama? Nemojte to raditi…

Jeste li i vi među onima koji moraju svratiti doma samo na pet minuta i ulazite u cipelama? Nemojte to raditi…

Kada na Internetu krenu rasprave o ulasku gostiju u dom u cipelama mišljenja su podijeljena. Dok neki smatraju da je normalno skinuti cipele iz poštovanja prema domaćinu, drugi tvrde da to nije nužno jer mnogi ionako svakodnevno čiste podove.

Što u slučaju kada ste npr. stigli do svoga automobila na parkingu i shvatili da ste zaboravili fasciklu s dokumentima koja su vam nužna i morate se hitno vratiti u dom po njih, a već kasnite? Skidate li cipele i odlazite potražiti stvari po kući? 

Prema studiji Sveučilišta Utah, 90 posto patogena dolazi od potplata cipela u stan. Nakon što su bakterije u kući, mogu se proširiti u bilo koju prostoriju i na druge predmete.

Kao dio studije na Sveučilištu Houston u Teksasu, istraživači su otkrili da je bakterija Clostridium difficile prisutna u 40 posto slučajeva u kojima su ispitani potplati cipela. Ova bakterija može dovesti do bolesti u crijevima pod određenim okolnostima.

“Mi se uvijek izuvamo. Čak i u gostima. Ne osjećam se dovoljno ugodno sa cipelama na nogama. I oduvijek se čudim kad vidim na filmovima kako ljudi po stanu hodaju obuveni, al sam to svrstala u onu kategoriju poklapanja telefonske slušalice bez pozdrava (ma ko tako završava razgovor??) “, mišljenje je jedne forumašice, dok druga kaže: “Meni nije normalno kada vidim da netko hoda po stanu u cipelama… I volim da kad mi netko dođe u goste da se izuje. Ja po svom stanu znam prošetati i bosa, pa u krevet, a netreba mi da netko donese smeće iz vana. Dijete mi se povlači po podovima i ne mogu zamisliti da glavu stavlja na pod po kojem je netko hodao zasranim i zapljuvanim cipelama.”, piše Slobodna Dalmacija.