Francuska pobijedila Austriju ‘bez postignutog gola’, Mbappe krvav napustio igru

Francuska pobijedila Austriju ‘bez postignutog gola’, Mbappe krvav napustio igru

Nogometni reprezentativci Francuske otvorili su EURO pobjedom, u susretu prvog kola skupine D svladali su u Duesseldorfu s minimalnih 1-0 (1-0) Austriju.

Pogodak vrijedan tri boda bio je autogol Maximiliana Woebera u 38. minuti, nakon centaršuta Kyliana Mbappea.

Očekivano je Francuska utakmicu otvorila napadačkim izletima i prva se prijetnja dogodila u režiji Mbappea, u osmoj minuti. Protutnjao je lijevom stranom te je gađao bliži kut, ali je spreman na takav pokušaj bio austrijski vratar Pentz.

U 13. minuti je opet Francuska zaprijetila po lijevoj strani. Theo Hernandez je poslao upotrebljivu loptu pred austrijska vrata na koju nitko nije reagirao, te je ona prošla paralelno s gol-linijom. Bile su to dvije jedine prave šanse Francuza čiji su se napadi potom lako odbijali od austrijsku obranu koja je bila gusta, odlučna i vrlo organizirana.

Nastavljena je utakmica u sporom ritmu sve do 37. minute kada je Austrija imala prvu veliku šansu na susretu i nije mnogo nedostajalo da Austrijanci povedu. Sabitzer je odlično spustio loptu za Baumgartnera koji je izbio sam pred Maignana, ali je potom šeprtljavo zahvatio loptu koja je pogodila francuskog vratara i nije završila u mreži.

Kazna je na drugoj strani uslijedila vrlo brzo. Prvo su Austrijanci petljali ne ispucavši loptu iz opasne zone, a onda je do lopte došao Mbappe. Probio je ovaj put desnu stranu, zavrnuo u šesnaesterac, a lopta je pogodila austrijskog obrambenog igrača Woebera u glavu te je završila u mreži za 1-0 Francuza u 38. minuti.

Od starta drugog dijela Austrijanci su sve linije pomaknuli prilično prema suparničkim vratima. Preuzeli su inicijativu i krenuli po izjednačenje, ali je takav stav automatski otvarao puno više prostora u njihovoj obrani.

Da je takvo što idealno za Mbappea vidjelo se u 55. minuti kada je Francuz iza sebe ostavio kompletnu obranu Austrije, ali je na kraju, ostavši sam pred austrijskim golmanom, gađao pored vratnice.

Nastavila je pritiskati Austrija, ali je ponovno ozbiljnija šansa stvorena na drugoj strani. Dobro je pucao u 67. minuti Thuram, ali je Pentz zaustavio njegov pokušaj. Nekoliko minuta kasnije opet je pokušao Thuram, nakon brze i točne francuske akcije, ali je tada bio još neprecizniji.

Thuram je novu šansu imao u 83. minuti, ali je pucao preslabo za austrijskog golmana, dok je u samom finišu ogleda prisilno iz igre morao izaći Mbappe nakon ozljede nosa. Cijela završnica utakmice prošla je uz puno nervoze i bez pravih prilika, pa je Francuska zadržala startna tri boda na prvenstvu.

U ovoj skupini je tijekom nedjelje Nizozemska pobijedila Poljsku 2-1. U drugom kolu će tijekom petka igrati Poljska – Austrija i Nizozemska – Francuska., piše SK