BPŽ: Radni sastanak s temom Javnog poziva za izradu prostornih planova nove generacije

BPŽ: Radni sastanak s temom Javnog poziva za izradu prostornih planova nove generacije

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš u petak je, u Maloj vijećnici održala radni sastanak s vitalnim dionicima procesa a na temu aktualnog Javnog poziv za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je Poziv na dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“, za što je osigurana alokacija od 11 milijuna eura, u okviru ulaganja C2.3.R3-I7  Unapređenje sustava prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz digitalizaciju. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta „EU sljedeće generacije“.

Ovim Pozivom potiče se izrada prostornih planova nove generacije čime će se olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova u Hrvatskoj, omogućiti uspostava platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga te smanjiti opterećenje građanima, poslovnim subjektima i investitorima.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem otvorenog postupka dodjele u modalitetu trajnog poziva, u unaprijed određenom roku, odnosno najkasnije do iskorištenja alokacije Poziva. Stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iznosi 100%.

Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog Poziva su jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb.

Više o samamo Pogramu kao i elektronička prezentacija na priloženooj poveznici:

https://mpgi.gov.hr/UserDocsImages/17365

Ovaj satanak bila je prigoda i podsjetiti što Ministarstvo čini i u pogledu stambenog zbrinjavanja imajući u vidu kako  je stanovanje  jedna od osnovnih ljudskih potreba, a dom predstavlja temelj stabilnosti i sigurnosti pojedinca i obitelji, okosnicu društvenog i emocionalnog života, ali sve češće i radno mjesto.

Tim povodom Ministarstvo i Vlada prioritetno su posvećeni osiguranju pomoći prilikom stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. U ovome trenutku Hrvatska povodi nekoliko modela potpore. Tu je Program društveno poticane stanogradnje POS prema kojem je dosad izgrađeno gotovo 9000 stanova, model subvencioniranja stambenih kredita za mlade putem kojeg je svoj dom dosad osiguralo preko 34 000 obitelji te Program međuresorne suradnje s ciljem stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi koji je uveden izmjenom Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima 2019. godine koji osigurava povoljnije uvjete najma za stanovnike na potpomognutim područjima.