UŽIVO Dalić: Petković nije trebao pucati penal i morao je zabiti gol. Riješit ću ja to

UŽIVO Dalić: Petković nije trebao pucati penal i morao je zabiti gol. Riješit ću ja to

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je Europsko prvenstvo 0:3 porazom nasuprot Španjolske. Loš provod u Berlinu režirali su nam Alvaro MorataFabian Ruiz Dani Carvajal. Znali smo i ranije da bi se ključ B skupine mogao kriti u utakmici s Albanijom, no važnost tog ogleda sada je enormno porasla. Dan nakon teške noći na Olimpijskom stadionu, izbornik Zlatko Dalić obratio se medijima., prenosi jutarnji list

– Govorio sam nakon Portugala da nam je to samo trening utakmica i da ne znači puno, jer čekala nas je još teža. Jesu li to bile naše slabosti, loš dan ili jako dobar protivnik… Glavni razlog je da smo loše otvorili utakmicu, bili premalo agresivni, stajali predaleko od igrača i loše izgledali u svakom duelu. To je bilo prvih 15 minuta. Nakon toga, uspostavimo kontrolu i primimo gol iz situacije koja nije za nas uobičajena. Ne mogu se oteti dojmu da smo sva tri gola prejeftino primili. Svaki njihov šut završio je u golu. Nije nas prijateljski ogled s Portugalom zavarao, ali davao nam je razloga za optimizam. Jučer je nedostajala agresivnost, kasnili smo. Protivnik je bio predobar za nas – započeo je Dalić.

Zašto je mijenjao Kovačića i Modrića?

– Mi smo bili svjesni da nakon sat vremena ne uspijevamo nešto okrenuti. Tada smo shvatili da moramo odmoriti Luku i Kovačića jer se već okrećemo Albaniji. Imamo iskusne igrače koji su svašta prošli. Ne smijemo dopustiti pesimizam, tome nema mjesta. I dalje je sve u našim rukama i na našoj strani. Naravno da moramo biti bolji i okrenuti se utakmicama koje su pred nama. Na meni je da okrenem situaciju. Nemamo koristi debatirati o Španjolskoj i lošim stvarima, igrači su svjesni da je to bilo loše. Treba biti pozitivan.

Zašto je Petković izvodio penal?

– Petković nije trebao pucati, jer je pravilo da igrač koji je iznudio penal ne puca. Ako već mi s klupe nismo uspjeli riješiti, postoji hijerarhija u momčadi i on nije trebao pucati penal. Nema tu uzimanja odgovornosti i to ću ja riješiti. Trebao je pucati Perišić ili Majer.

Je li Petković mogao zabiti gol prije penala?

– Mislim da je morao zabit gol. Možda ga je igrač izbacio iz koraka ili ritma, ali gol je bio prazan. Morao je napraviti sve da zabije taj gol. To je moj dojam, da je trebao dati dodatni napor da zabije.

Što je donio Perišić?

– Moramo cijenit sve što je napravio da se vrati. Sigurno da je napredovao, ali da je to za cijelu utakmicu, to ćemo vidjeti. Zato smo ga i staviti 35 minuta u jakoj utakmici, da mu vratimo ono što mu bude trebalo. Nije mu lagano, pokušavao se vratiti i to poštujem i cijenim. Činjenica je da nije u stanju u kakvom je bio prije ozljede.

Je li stigao pogledati Italiju i Albaniju?

– Gledao sam snimku kasnije. Bili su dosta ravnopravni, čak je Albanija mogla i izjednačiti. Ne smijemo ih podcijeniti, imaju ambiciju i podršku, energiju s izbornikom. Nisu bili puno lošiji od Italije, koja je imala posjed i kontrolirala utakmicu. Nisu Albanci ni blizu Španjolske, ne smijemo ih podcijeniti, ali sve je na nama. Imat ćemo i mi dominaciju, morat ćemo znati riješiti tu utakmicu. Moramo se postaviti kao pobjednici.

– Mi smo se trudili, ali nismo bili kompaktni. Nitko na svojoj poziciji nije dao maksimum jer je sama pozicija bila loša i nekonkurentna. Bili smo spori, nismo napravili prekršaj cijelo poluvrijeme pred 50 tisuća navijača. U velikoj mjeri to je zasluga brzih i okomitih Španjolaca, ali mi nismo bili pravi ni pokazali kvalitetu. Da smo zabili na 0:2, imali bismo šansu vratiti se. Treći gol ubio je našu ambiciju i želju, to je bila slika naše neučinkovitosti i loše partije, pogotovo u tom prvom poluvremenu.

Potom je poslao poruku navijačima.

– Ja bih se ispričao navijačima, 100 tisuća naših u Berlinu je ponos. Opet, žao mi je što smo ih razočarali, što nisu doživjeli bolju Hrvatsku. Oni su krenuli sjajno navijati, a rezultat ih je razočarao. Isprika svima koji su došli u Berlin, bez karte ili s kartom. Ja sam uvjeren da nas neće ostaviti na cjedilu, nego biti naša snaga i energija u Hamburgu. Ja cijelo vrijeme stišavam euforiju, ali ne možeš to spriječiti. Mi to osjetimo, možda nas je to malo sputalo, ali nema opravdanja. Morali smo pokazati više, ostaviti sve na terenu. Kod nas je bilo suprotno. No, nismo mi neiskusni pa da nas to poremeti. Idemo napraviti sve što možemo da izađemo iz ove situacije. Najlakše je potonuti i predat se, reći da nema ništa od toga, ali nije gotovo. Glava gore, idemo se posložiti, dati maksimum i ostvariti naš cilj, a to je prolazak grupe. Ostvarit ćemo ga kroz igru, pobjedu, dobar pristup, trening i pozitivnu atmosferu.

Albanija igra visoko, kakva su taktička rješenja?

– Baš zbog visokog presinga mi smo nisko stavili Kovu, Luku i Broza. Da prime i iznesu loptu s dva bočna igrača koja mogu izaći u fazi napada i stopere koji se mogu podići. Ali nismo uspjeli. Najvažnije je bilo da što prije izađemo iz presinga. Mi nismo bili u problemu kad je Španjolska imala posjed, nego kad smo ju mi gubili. Kad te ne ide izlazak na visoki presing, onda kreneš preskakati igru, kao što su to Španjolci radili u drugom dijelu. Mi ni tada nismo uspjeli uspostaviti kontrolu, nismo imali odgovor na njihov presing, a trebali smo jer imamo tu kvalitetu. Moramo bolje reagirati.