Gledanje utakmice ne može proći bez kokica: evo kako ih pripremiti u slatkoj i čili verziji

Gledanje utakmice ne može proći bez kokica: evo kako ih pripremiti u slatkoj i čili verziji

Nogometna euforija već nas itekako trese, a prvu utakmicu naše repke za koju smo sigurni da će biti jako uzbudljiva, ne možemo dočekati Naravno, navijački rekviziti su već spremni, ali nam još samo nedostaju grickalice za uz tekmu Klasični čipsevi, štapići i kokice su nam već pomalo dosadili pa smo pronašli dva zanimljiva recepta za slanu i slatku verziju kokica čija priprema uopće nije zahtjevna

Europsko prvenstvo u nogometu je počelo, a naša reprezentacija svoju će prvu utakmicu odigrati protiv Španjolske. Ovoj se utakmici zaista veselimo pa su svi navijački rekviziti već pripremljeni i još nam samo, netom prije utakmice, preostaje pripremiti grickalice koje će nam upotpuniti cijeli doživljaj.  No, običnih čipseva, pereca i kokica smo se već dobrano zasitili (vjerujemo da suosjećaš s nama) pa smo si dali truda i potražili recepte za neke inovativnije grickalice. U cijeloj potrazi za oko su nam najviše zapele slatka i slana verzija kokica, odnosno kokice u karameli i čokoladi te čili kokice. Priprema ovih kokica nije niti malo komplicirana, a djeluju nam vrlo primamljivo. Također, sigurni smo da će se obje verzije svidjeti i ekipi koja će nam doći na gledanje utakmice. 

Čili kokice

Sastojci:  100 g kukuruza kokičara ili jedna vrećica kokica za mikrovalnu 1 žličica čili listića ili čilija u prahu 1 žličica papra Prstohvat soli 

1. Pećnicu uključi da se grije na 180 stupnjeva pa za to vrijeme, pripremi kokice prema uputama na pakiranju.

2. Kada su kokice gotove, posipaj ih mješavinom papra i čilija i dobro promiješaj da se sve sjedini.

3. Sve isipaj na lim obložen papirom za pečenje i peci pet minuta. Kokice izvadi iz pećnice, posipaj s malo soli i posluži.  Čokoladne kokice Sastojci:  50 g maslaca 7 šalica gotovih neposoljenih kokica 80 ml vode 40 g javorovog sirupa ili meda 50 g šećera 80 g tamne čokolade Prstohvat sode bikarbone Prstohvat soli

Priprema: 
1. U posudi s debelim dnom pomiješaj vodu, javorov sirup, maslac i šećer pa zagrij na srednje jakoj vatri i povremeno promiješaj dok ne proključa za što će trebati otprilike četiri minute. Nakon što je sve proključalo, prestani miješati i pojačaj vatru i ostavi da sve snažno ključa otprilike 10 minuta. 
2. Dok šećerni sirup ključa, pripremi sve drugo što ti je potrebno, odnosno sitno nasjeckaj tamnu čokoladu i jedan lim obloži papirom za pečenje.
  3. Nakon što je prošlo deset minuta, sirup makni s vatre i gumenom špatulom umiješaj čokoladu pa dodaj sodu bikarbonu i prstohvat soli. Polagano miješaj sve dok tekstura ne bude pjenasta. 
4. Dobivenu smjesu prelij preko kokica, sve dobro pomiješaj pa istresi na protvan obložen papirom za pečenje i slijepljene kokice malo razdvoji vilicom. 
5. Dobivene kokice stavi na hlađenje dok se čokolada ne stvrdne i ne postane hrskava.