Hrvatska – Španjolska: Evo gdje gledati uživo, gdje se skupljaju navijači i koji su mogući sastavi

Hrvatska – Španjolska: Evo gdje gledati uživo, gdje se skupljaju navijači i koji su mogući sastavi

Hrvatska i Španjolska odigrat će 11. međusobni susret, a ‘furija’ je bolja sa šest pobjeda. Sudit će Michael Oliver, Englez koji je sudio četvrtfinale SP-a u Katru 2022. između Hrvatske i Brazila

Hrvatska danas igra svoju prvu utakmicu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. “Vatreni” će od 18 sati odmjeriti snage sa Španjolskom, protivnikom koji nam je svima već dobro poznat. Hrvatska je s “furijom” odigrala deset međusobnih utakmica, od kojih je šest završilo pobjedom Španjolaca, tri pobjedom Hrvatske, a jedna remijem., prenose 24sata

Prvi međusobni ogled Hrvatske i Španjolske odigran je 1994. u Valenciji, a “vatreni” su slavili 2-0 golovima Davora Šukera i Roberta Prosinečkog. Prvu utakmicu na velikom natjecanju odigrali smo protiv zlatne španjolske generacije u grupnoj fazi Eura 2012. godine. Španjolci su tada slavili u 88. minuti golom Jesusa Navasa nakon što je Hrvatska bila podjednaki suparnik protiv tada najbolje reprezentacije svijeta koja je bila aktualni europski i svjetski prvak.

“Vatreni” su zato uzvratili udarac Španjolcima na Euru 2016. u Francuskoj, kada nas je ždrijeb ponovno spojio sa Španjolcima u skupini. Hrvatska je slavila s 2-1 golovima Nikole Kalinića i Ivana Perišića nakon što je Alvaro Morata doveo Španjolce u vodstvo u 7. minuti.

Španjolci su zatim nanijeli Hrvatskoj najteži poraz u povijesti pobjedom od 6-0 u rujnu 2018. u Ligi nacija, a Hrvatska je u drugoj utakmici pobijedila 3-2. Ove dvije reprezentacije igrale su i prošlogodišnje finale Lige nacija, kada su Španjolci slavili nakon penala i lišili Hrvatsku pobjede. A na rukama Španjolske su izabranici Zlatka Dalića ispali s prošlog Eura… “Furija” je tada u dramatičnoj utakmici osmine finala slavila 5-3 nakon produžetaka.

Gdje i kad se igra utakmica?

Utakmica između Hrvatske i Španjolske počinje u 18 sati. I dok je prva utakmica Eura između Njemačke i Škotske odigrana na Allianz Areni u Munchenu, “vatreni” će odigrati prvu utakmicu turnira na olimpijskom stadionu u Berlinu, koji je još u petak bio krcat hrvatskim navijačima.

Naravno, očekuje se kako će i u subotu doći još veliki broj navijača i kako će berlinske ulice biti prepune Hrvatima. Prijenos utakmice možete gledati na programu HRT 2, a emisija uoči utakmice počet će oko 16.50 sati, nakon završetka utakmice Mađarske i Švicarske.

Tko sudi i tko je favorit?

Pravdu na utakmici dijelit će iskusni engleski sudac Michael Oliver. Riječ je o Englezu koji je Hrvatskoj posljednji put sudio na Svjetskom prvenstvu u Katru u četvrtfinalu protiv Brazila, kada su “vatreni” prošli u polufinale nakon izvođenja jedanaesteraca. 

Prema kladionicama, Španjolska je favorit za pobjedu. Štoviše, koeficijent na pobjedu Hrvatske, koji je 4, dvostruko je veći nego na pobjedu Španjolaca (koef. 2). Čak je i remi izgledniji rezultat prema kladionicama, koje su na neriješeni ishod stavile koeficijent 3,60.

Mogući sastav

Samo je Zlatku Daliću i “vatrenima” jasno u kojem će sastavu izaći danas na travnjak, no očekuje se kako bi Hrvatska mogla danas igrati u sljedećem sastavu: Livaković – Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol – Modrić, Brozović, Kovačić – Majer, Budimir, Kramarić.

Isto tako, sastav “furije” mogao bi biti: Simon – Carvajal, Le Normand, Fernandez, Grimaldo – Olmo, Rodri, Ruiz – Yamal, Morata, Williams

Gdje se okupljaju hrvatski navijači u Berlinu?

Prema procjenama više od 100,000 hrvatskih navijača danas će biti u Berlinu. Oni koji su osigurali ulaznice za utakmicu uputit će se prema olimpijskom stadionu, dok će drugi dio navijača pratiti utakmicu iz fan zone koja je smještena u središtu Berlina blizu Brandeburških vratiju. 

Hrvatski nogometni savez pozvao je navijače na okupljanje kod Breitscheidplatza, koji je udaljen osam kilometara od olimpijskog stadiona.

Hrvatski navijači iznajmili su grčki kafić Remvi u središtu Berlina i tamo će se također okupljati hrvatski navijači.