Rezultati studije iznenadili su autore: Zašto generacija X više obolijeva od raka od prijašnjih

Rezultati studije iznenadili su autore: Zašto generacija X više obolijeva od raka od prijašnjih

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Studija koju su proveli biostatističari u Odjelu za epidemiologiju i genetiku raka američkog Nacionalnog instituta za rak objavljena je prije nekoliko dana

Nova studija američkih znanstvenika koji se bave tumorima otkriva da se generaciji X dijagnosticira više raka nego generacijama njihovih roditelja, baka i djedova. Stručnjaci su analizirali broj novodijagnosticiranih slučajeva raka generacije X (koja je rođena između 1965. i 1980.), baby boomera (1946.-1964.) i tihe generacije (1928.-1945.).

– Naši rezultati govore o stopi incidencije na 100.000 ljudi. Prema našim projekcijama i analizama, generacija X više obolijeva od raka nego njihovi roditelji. Oni nadmašuju i baby boomere i tihu generaciju u incidenciji vodećih vrsta raka zajedno – izjavili su znanstvenici za NY Post.

Studija, koju su proveli biostatističari u Odjelu za epidemiologiju i genetiku raka Nacionalnog instituta za rak – objavljena je u ponedjeljak.

Dobra je vijest da su javnozdravstvene inicijative dovele do pada broja pušača. Rekli su da se čini vjerojatnim da se dio rasta tumora može pripisati sve većoj stopi pretilosti i sve više sjedilačkom načinu života.

Također su priznali da se danas može zabilježiti više slučajeva raka zahvaljujući poboljšanjima u medicinskim slikama i promjenama u politici registra raka.

U studiji na 3,8 milijuna pacijenata oboljelih od raka, znanstvenici su otkrili da je među ženama generacije X došlo do smanjenja raka pluća i vrata maternice, ali i do značajnog povećanja karcinoma štitnjače, bubrega, rektuma, endometrija, debelog crijeva, gušterače i jajnika, ne-Hodgkinovih karcinoma limfoma i leukemije.

Među muškarcima generacije X, smanjenje ne-Hodgkinovog limfoma i raka pluća, jetre i žučnog mjehura nadoknađeno je povećanjem broja karcinoma štitnjače, bubrega, rektuma, debelog crijeva i prostate te leukemije.

Znanstvenici su izvijestili da su imali ‘premalo podataka’ za izradu procjena za milenijalce (rođene između 1981. i 1996.), iako su zabrinuti kako će rak utjecati na ovu generaciju kada uđu u 40-e, 50-e i 60-e.

– Ipak, zahvaljujući globalnom ulaganju u istraživanje raka, postoje goleme mogućnosti za prospektivno smanjenje budućeg tereta raka kod milenijalaca – naveli su znanstvenici.

Autori studije kažu da smanjenje upotrebe duhana i alkohola, povećanje tjelesne aktivnosti, poboljšanje prehrambenih navika i promicanje dojenja mogu smanjiti rizik od raka.

Ako ljudi ne poduzmu preventivne radnje, istraživači upozoravaju da bi učestalost raka u sljedećim desetljećima mogla postati izuzetno visoka, piše NY Post., prenosi 24sata.