Njemačka u prvom poluvremenu uništila Škotsku….

Njemačka u prvom poluvremenu uništila Škotsku….

Njemačka i Škotska su na Allianz Areni otvorili 17. Europsko prvenstvo u nogometu, prenose 24sata

45+1′

Njemačka vodi 3-0! Zabio je Havertz iz penala. 

42′

Penal za Njemačku! Porteus je dobio crveni karton zbog prekršaja nad Gundoganom.

40′

Primirili su se Nijemci pa opet žestoko pritisnuli  krajem prvog dijela. Gundogan je pucao nakon ubačaja s desne strane, lopta je išla u donji lijevi kut, ali je Gunn to sjajno obranio. 

34′

Turbulentno je razdoblje iza Njemačke, neuspjesi na velikim natjecanjima, veliki broj poraza u prijateljskim utakmicama zbog čega je otkaz dobio Hansi Flick, pojavile su se i glasine o sukobima među igračima. Nitko nije znao što očekivati od Nijemaca na ovome Euru, ali su se u prvih pola sata predstavili u fenomenalnom svjetlu. Melju Škote svojom igrom, dominiraju u posjedu pa lakim rješenjima probijaju škotski blok. Zaista djeluju razigrano i ako ovako nastave na turniru, mogu daleko dogurati 

27′

Kombinirali su Nijemci iz slobodnog udarca, pucao je Havertz u donji lijevi kut, ali obranio je Gunn. 

24′

Christie je srušio Musialu, Turpin je pokazao na penal, ali VAR soba ga je ispravila i pomaknula prekršaj na rub šesnaesterca. Nijemci će imati slobodan udarac. 

24′

Škotski navijači su puni optimizma došli u München, ali su se njihovi snovi raspali nakon 20 minuta. Nisu imali još nijednu priliku, a kako uopće da i imaju kada ne mogu doći do lopte. U potpunosti su nemoćni protiv razigrane Njemačke koja briljira. 

23′

Fenomenalno igra Njemačka, a glavni mozak njihove igre je Toni Kroos. Povukao se na svoju polovicu, uzeo je štapić u ruke i dirigira igrom svoje momčadi. Donosi mirno i stabilnost, u svakom trenutku zna što napraviti i savjetuje suigrače. Koliko samo znači Nijemcima njegov povratak. 

Pokušavaju Škoti presingom unijeti nemir domaćinu, ali ništa ne pomaže. Vrlo lako Nijemci izlaze pod pritiskom i nalaze rupice u škotskoj obrani. Tako su u nekoliko navrata dugim loptama tražili Wirtza koji je svugdje po terenu. 

19′

Gooooooooooool! Golčina Musiale za 2-0!

Opet su Nijemci rastvorili obranu Škotske jednim dodavanjem. Wirtz je dobio loptu na lijevoj strani šesnaesterca, dvojica igrača su ispala, a on je u sredini proigrao Musialu koji se fino izborio za udarac i pogodio lijeve rašlje za povećanje vodstva 

15′

Splasnuo je pritisak Njemačke nakon vrlo ranog gola za vodstvo. Škotska pokušava preuzeti posjed lopte i tako stvoriti neku opasnost u napadu.

11′

Gooooooooooool! Wirtz je zabio za erupciju! Ovaj gol na dušu ide golmanu Gunnu koji je sada pucao u nogu svoje momčadi.

Pucao je veznjak Bayera s ruba šesnaesterca u donji lijevi kut, lopta je prošla kroz ruke škotskom golmanu, pogodila stativu i ušla u mrežu. 

10′

Fenomenalna atmosfera na tribinama, igrači gotovo sigurno ne čuju jedni druge na travnjaku. Škoti izazivaju domaćine gromoglasnim navijanjem, a oni im potom uzvraćaju. Pravi nogometni praznik je u Njemačkoj. 

6′

Kao što je bilo i za očekivati, Nijemci su se nametnuli u posjedu od prve minute i pritisnuli. Kombiniraju s jedne na drugu stranu, pokušavaju ulascima iz drugog plana i mijenjanjem pozicija zbuniti Škote koji se zasad disciplinirano brane. I nisu se došli samo braniti, pokušavaju preko kontri ugroziti domaćina. 

2′

Kako pišu britanski mediji, više od sto tisuća Škota danas je stiglo u München! Nestvarna brojka, ali na njihovu žalost, nisu svi mogli ući na stadion. Brojke kažu kako ih je na tribinama oko dvadesetak tisuća i od samog početka stvorili su zaglušujuću atmosferu. 

1′

Počela je utakmica u Munchenu. Odmah su Nijemci imali veliku šansu, Wirtz je izašao sam na škotskog golmana, ali je glavom obranio pokušaj njemačke zvijezde. 

1′

Počela je utakmica u Munchenu. Odmah su Nijemci imali veliku šansu, Wirtz je izašao sam na škotskog golmana, ali je glavom obranio pokušaj njemačke zvijezde. 

ODALI POČAST KAISERU

Nijemci su uoči utakmice odali počast legendarnom Franzu Beckenbaueru koji je nedavno preminuo. Njegova supruga Heidi donijela je trofej europskog prvaka na centar igrališta.

– Franz živi vječno – osvanula je poruka na Allianz Areni koja je izmamila gromoglasni aplauz i ovacije za njemačku legendu. 

SASTAVI

Doznali smo i sastave za prvu utakmicu na Euru. 

Njemačka: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich, Kroos – Musiala, Gündogan, Wirtz – Havertz

Škotska: Gunn – Porteous, Hendry, Tierney – Ralston, McTominay, McGregor, Robertson – McGinn, Adams – Christie

IZJAVE IZBORNIKA

Izbornik Njemačke Julian Nagelsmann ovako je najavio utakmicu

– Kada pogledam igračima u oči, vidim da žele pobijediti u prvoj utakmici. Veselim se, lijep je osjećaj, ali malo sam i nervozan. Radi se o velikom turniru. Posebna je čast voditi momčad i voditi državu. Škotska je jako dobra ekipa, igraju s puno ubačaja i vrlo su opasni. Njihovi igrači daju sve od sebe i bacaju se na glavu u svakom duelu – to je škotski mentalitet.

Izbornik Škotske Steve Clarke je, pak, rekao: 

– Sam događaj i atmosfera bit će za sve ostale, a treneri i igrači fokusirat će se samo na utakmicu. Njemačka želi pobijediti, mi želimo pobijediti, a svi ostali mogu uživati u atmosferi. Moja obitelj je tu i uživat će u atmosferi, a nadam se da će i u utakmici. Pripremili smo se, dugo smo čekali na ovaj trenutak. Naporno smo radili i nadam se da će se rezultat vidjeti na terenu.”