Najluđa utakmica Hrvatske i Španjolske: Nevjerojatno pogreške, bizarni golovi i velika afera

Najluđa utakmica Hrvatske i Španjolske: Nevjerojatno pogreške, bizarni golovi i velika afera

Definitivno najluđa utakmice Hrvatske i Španjolske odigrana je osmini finala Eura 2020. u Kopenhagenu…

Okršaji Vatrenih i La Roje postali su klasici europskog i svjetskog nogometa. Neke utakmice dugo će se pamtiti i bile su jako važne. , piše gol.hr

Hrvatska i Španjolska sastajali su se ukupno deset puta. Španjolci imaju šest pobjeda, a Hrvati tri. Prve četiri utakmice bile su prijateljske, a sljedećih šest isključivo natjecateljske. Tri su igrane na europskim prvenstvima, a tri u Ligi nacija.

Naravno da ćemo dugo pamtiti onu slavnu 2:0 pobjedu u Valenciji 1994. Dogodila se usred Domovinskog rata, imala je veliko simbolično značenje za mladu hrvatsku državu i reprezentaciju. Bila je to prva velika pojeda hrvatske reprezentacije, odjeknula je Europom i najavila stvaranje nove nogometne velesile.

Hrvatsko ime prostrujalo je svijetom, no to je ipak bila prijateljska utakmica, a u međuvremenu su odigrani neke jako važni i uzbudljivi okršaji sa La Rojom, tada još poznate pod nadimkom Furija.

Najluđa utakmica Hrvatske i Španjolske

Hrvatska i Španjolska odigrale su možda i najluđu utakmicu Eura 2020., koji se zbog poznatih razloga igrao godinu poslije. Euro se igrao širom Europe, a domaćin utakmice osmine finala između Vatrenih i La Roje bio je danski Kopenhagen.

Na Parken stadionu odigrala se epska drama prepuna kopernikanskih obrata i bizarnih golova. Usred šanjolske dominacije Hrvatska je povela u 20. minuta nakon nevjerojatnog autogola Pedrija.

Vraćao je jednu loptu vrataru Unaiju Simonu koji je katastrofalno pogriješio i lopta je završila u mreži. Španjolska je izjednačila u 38. minuti golom Sarabije, a gol je pao nakon što je Ante Rebić izašao izvan teren kako bi promijenio kopačke.

Nevjerojatne pogreške i bizarni golovi

Španjolci su potom još jače stisnuli i uspjeli preokrenuti na 3:1. Treći španjolski pogodak također je bio iz rubrike vjerovali ili ne. Kod slobodnog udarca na španjolskom dijelu terena, mlađahni Joško Gvardiol napustio je poziciju i otišao popiti vodu na suprotnu stranu, a upravo preko njegove lijeve strane Španjolci su organizirali napad i postigli pogodak.

Kada je Ferran Torres postigao taj treći pogodak u 77. minuti činilo se da je priča završena, da je Hrvatska slomljena, no Vatreni su još jednom pokazali čelični karakter, koji ih je tako dojmljivo krasio na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.

Vratili su se iz mrtvih dvama pogocima u samoj završnici. Prvo je Mislav Oršić smanjio na 3:2 u 85. minuti, a potom je ludnicu među hrvatskim navijačima na Parkenu izazvao Mario Pašalić izjednačujućim golom u drugoj minuti sučeve nadoknade.

Promašaj Kramarića i “afera Rebić”

Španjolci su potonuli, a Hrvati su letjeli terenom i činilo se da bi mogli u potpunosti preokrenuti. Andrej Kramarić imao je zicer u 96. minuti, no nije uspio pogoditi. Kazna je stigla nekoliko minuta poslije. Alvaro Morata prvo je povisio na 4:3, a Mikel Oyarzabal postavio je konačnih 5:3.

Nakon te infarktne utakmice buknula je “afera Rebić” nakon njegovih neprimjernih komentara koji je objavio na društvenim mrežama. Slučaj je završio tako da je izbornik Dalić odstranio Rebića iz reprezentacije, a ovaj se nije želio ispričati i više nije nastupao za Hrvatsku.

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 3:5 (3:3)

Kopenhagen. Parken stadion
SUDAC: Cakir (Turska)

STRIJELCI: 1:0 Pedri (20-ag), 1:1 Sarabia (38), 1:2 Azpilicueta (57), 1:3 F. Torres (77), 2:3 Oršić (85), 3:3 Pašalić (90+2), 3:4 Morata (100), 3:5 Oyarzabal (103)

HRVATSKA: Livaković – Juranović (Brekalo, 74), Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Modrić (Ivanušec, 114), Brozović, Kovačić (Budimir, 79) – Vlašić (Pašalić, 79), Rebić (Oršić, 67) – Petković (Kramarić, 46)

ŠPANJOLSKA: Simon – Azpilicueta, E. Garcia (P. Torres, 71), Laporte, Gaya (Alba, 78) – Koke (Fabian Ruiz, 78), Busquets (Rodri, 101), Pedri – F. Torres (Oyarzabal, 88), Morata, Sarabia (Olmo, 71)