Dizajner interijera: Pet stvari zbog kojih dom izgleda jeftino

Dizajner interijera: Pet stvari zbog kojih dom izgleda jeftino

Britanski stručnjak za uređenje interijera Jim Evans objasnio je kako urediti dom da djeluje lijepo. Podijelio je nekoliko odličnih savjeta koje je lako pratiti

Dok se neki ljudi odlučuju za uređenje svojih domova u klasičnom i bezvremenskom stilu, drugi preferiraju nešto malo ekscentričnije. Stručnjak za dizajn interijera ističe šest trendova koji mogu učiniti da se interijer čini jeftinim. Britanski stručnjak za interijere Jim Evans objasnio je kako urediti dom.

Sve što svjetluca

– Svjetlucavi ukrasi i jastučići u prevelikoj količini samo smetaju, isto je i za sve stvari koje bi trebale djelovati ‘bogato’ – ističe Jim.

Nadalje ističe da tamna baršunasta tkanina i ogledala s dijamantima mogu djelovati ‘luksuzno’, no zapravo na kraju daju kičasti dojam. Treba biti elegantno, naročito ako je prostorija manja.

Nered posvuda

Prema stručnjacima za dizajn interijera, nered jest i uvijek će biti stvar broj jedan koja će učiniti da soba izgleda ‘jeftino, neukusno i neugodno’.

– Ne kažem da morate prigrliti minimalizam, ali razmišljanje o tome kako je prostorija raspoređena vrlo je važno – pametno posložite namještaj, umjesto da ga nagomilate – veli.

Ako imate manje prostora na podu nego fotelja, samo ćete se kretati kroz labirint, a i vaši gosti također, što djeluje neuredno, dodaje stručnjak.

Plosnati namještaj

Jim objašnjava da je plosnati namještaj još jedna prepreka ‘bogatom’ izgledu. 

– Ima namjenu, no kad nema ništa drugo, sve skupa djeluje monotono. Svi znaju da ga je lako napraviti, što djeluje jeftino – veli stručnjak.

Ako je prostorija identična onome u dućanu i bez osobnosti, djelovat će također jeftino.

Zidni ukrasi

Govoreći o osobnosti, Jim savjetuje da kada se radi o umjetnosti i zidnim tapetama – budite originalni.

– No, poruke poput ‘Stay calm’ i slične neće vas istaknuti kao cool osobu – dodaje stručnjak.

Umjesto toga, stručnjak za dizajn interijera preporučuje korištenje slika, tepiha i umjetničkih djela koja vam nešto znače.

– U konačnici će posjetiteljima prostor izgledati otmjeniji i zanimljiviji. Izbjegavajte brendove, logotipe i slogane – tumači.

Mnogi popularni slogani kad ih stavite kao neonsku rasvjetu samo izgledaju jeftino, kao da ste ih sami napravili, smatra Jim.

Šlampavo postavljene zavjese

Stručnjak za dizajn interijera također ističe da zavjese mogu učiniti veliku razliku.

– Nepravilno ili nasumično vješanje zavjesa u konačnici će pojeftiniti sobu – objašnjava Jim.

– Uvijek pitajte profesionalca koji će vam dobro postaviti zavjese. Bolje su duge nego kraće, jer one unose dašak elegancije u prostor. Kratke zavjese čine prostor nedovršenim – veli Jim.

Neusklađene boje

I na kraju, ali ne manje važno, guru dizajna interijera predlaže pažljivost pri odabiru boja u sobi.

– Zid s posebnim obilježjima uvijek je atraktivan, ali ako stoji u prostoru neusklađenih boja, neće se istaknuti – izjavio je.

Osim toga, i previše boja je loša stvar, previše podsjeća na pod u disku, zaključio je Jim, piše The Sun., prenosi 24sata.