Koliko često trebate prati jastučnicu?

Koliko često trebate prati jastučnicu?

Nema ničeg boljeg odlaska u čist krevet sa svježom, čistom posteljinom. Međutim, naše jastučnice možda neće ostati čiste onoliko dugo koliko mislimo.

Zbog znoja i masnoće naše kose i kože, naše se jastučnice mogu brzo zaprljati, čak i ako na prvu ne izgledaju tako. Iz tog razloga saznajte više o tome kada trebamo mijenjati jastučnice i o nekim od glavnih čimbenika koji nas tjeraju da to činimo češće, piše Novi list.

Uvriježeno mišljenje stručnjaka je da bi se jastučnice, baš kao i posteljina, trebale mijenjati barem jednom tjedno. Međutim, ako se netko jače znoji ili ima kosu ili kožu koja se jako masti, možda ćete je morati mijenjati češće, primjerice svaka dva do tri dana.

Treba uzeti u obzir mnogo čimbenika koji mogu utjecati na to koliko često trebate mijenjati jastučnicu. Ovo su glavne stvari koje morate imati na umu prije nego svaku večer stavite glavu na jastuk:

Vaš tip kože i kose

Vaša kosa i tip kože mogu igrati veliku ulogu u tome koliko često trebate mijenjati jastučnicu. Na primjer, ako imate netko ima masniju kožu ili kosu možda će se morati češće mijenjati.

Koliko se znojite

Ako živite aktivnijim lifestyleom pa ste primjerice vježbali prije spavanja ili se probudili znojni, to bi mogao biti dobar znak da trebate promijeniti jastučnice prije sljedećeg odlaska na spavanje.

Doba godine

Godišnje doba može utjecati na to koliko se noću znojite, a samim time i na to koliko često trebate mijenjati jastučnicu. Možda ćete se više znojiti zimi ako vam je uključeno grijanje ili će vam biti sparnije u spavaćoj sobi tijekom proljeća i ljeta ako ostavite otvorene prozore.

Temperatura prostorije

Prava temperatura u vašoj spavaćoj sobi nije važna samo za dobar san, već može spriječiti i znojenje na jastučnici.

Upotreba proizvoda za kosu

Korištenje proizvoda za kosu može uzrokovati više naslaga na jastučnici, što može puno brže zaprljati vaše jastučnice., piše N1.