Kako prepoznati da je kremi za sunčanje prošao rok trajanja i što takva radi koži

Kako prepoznati da je kremi za sunčanje prošao rok trajanja i što takva radi koži

Dok je krema za sunčanje neophodna tijekom cijele godine jer odgovarajuća njega ne poznaje godišnje doba, ljeti nas tjera da budemo posebno oprezni

Kako majice, kratke hlače i kupaći kostimi postaju neslužbena sezonska uniforma, nanošenje kreme za sunčanje na tu izloženu kožu, kao i ponovno nanošenje svaka dva sata, ključno je za izbjegavanje opeklina i dugoročnih učinaka oštećenja od sunca.

Ovih dana često se postavlja pitanje – što se događa ako koristimo kremu za sunčanje od prošlog ljeta.

Ističe li krema za sunčanje?

– Krema za sunčanje je lijek bez recepta koji je visoko reguliran od strane Agencije za hranu i lijekove – objašnjava certificirana dermatologinja Loretta Ciraldo, M.D., FAAD. To znači da svaka boca kreme za sunčanje treba imati datum isteka koji je odobrila ta ista Agencija, bez obzira radi li se o kemijskoj ili mineralnoj opciji.

Ako ne možete vidjeti datum jer se možda tinta pobrisala od prošle godine, treba znati da većina boca obično ima rok trajanja od oko tri godine, manje ili više. Međutim, to je pod pretpostavkom da ga pravilno skladištite. Agencija za hranu i lijekove preporučuje čuvanje kreme za sunčanje u tami, daleko od izvora topline.

To posebno vrijedi za kemijske kreme za sunčanje, budući da sadrže već nestabilne molekule koje se mogu razgraditi izlaganjem UV zračenju.

3 znaka da je vašoj kremi za sunčanje istekao rok trajanja su – neobičan miris kreme, čudna tekstura i promjena boje.

Miris kreme

Ako krema za sunčanje počne mirisati čudno, to je siguran znak da je užegla. Obično je neprijatan miris znak da je krema za sunčanje kontaminirana bakterijama.

Ako rukujete bočicom prljavim rukama ili je često izlažete zraku, čestice se mogu uvući u formulu i promijeniti njen sastav tijekom vremena, osobito ako krema za sunčanje sadrži prirodne ili nestabilne sastojke.

Tekstura kreme

– Krema za sunčanje kojoj je istekao rok često postaje vodenastija ili se može zgrudati – objašnjava Ciraldo.

Krema za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja ima tendenciju promjene teksture, a ponekad se pojavi i talog.

Možda će zato pri prvom korištenju biti rijetka, jer je gusto ostalo na dnu.

Promjena boje kreme

Možda je to lakše prepoznati s losionom nego sa sprejom, ali ako primijetite žutu ili smeđu nijansu na kremi za sunčanje, bacite je.

Ta žućkasta boja obično se javlja zbog oksidacije tijekom vremena, odnosno kad je formula izložena zraku i sunčevoj svjetlosti.

Aktivni sastojci kao što su oksibenzon, oktinoksat, oktisalat i avobenzon su nestabilne molekule koje se razgrađuju na suncu tijekom vremena – čineći ih neučinkovitima.

Dok opcije minerala poput cinkovog oksida i titanovog dioksida nemaju isti problem jer su stabilniji na sunčevoj svjetlosti, ipak se i njima smanjuje kvaliteta tijekom godina.

Osim toga, kreme za sunčanje često su pune emulgatora, boja i drugih sastojaka koji se sigurno mogu pokvariti – ne želite ih nanositi na svoju kožu.

Osim učinkovitosti, krema za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja može kod nekih izazvati kožne reakcije ili prištiće.

Kako pravilno nanijeti kremu za sunčanje?

Nije važno samo što primjenjujete, važno je i kako to primjenjujete. Ovdje su najbolji savjeti za primjenu koje trebate znati. Trebali biste ponovno nanositi SPF svaka dva sata. Ako ulazite i izlazite iz bazena ili se znojite od ljetnih vrućina, možda i češće. Ne zaboravite mjesta koja često propuštate kao što je stražnji dio ušiju. 

I količina je bitna – za tijelo koristite otprilike čašicu kreme, a za lice trag s otprilike dva prsta.

Ako se pokušavate usredotočiti na pravilnu njegu za sunčanje, možda biste trebali izbjegavati kupanje na suncu tijekom najvrućih sati. Pogotovo ako lako izgorite, ovo je jedan od načina da sigurno prebrodite ljetne dane. 

Jednom godišnje odradite pregled madeža, naročito ako imate neke promjene na tijelu, piše mbg., prenosi 24sata.