Gvardiol o utakmicama na Euru u Njemačkoj: Ako se nađem u prilici zašto ne zabiti i poneki gol

Gvardiol o utakmicama na Euru u Njemačkoj: Ako se nađem u prilici zašto ne zabiti i poneki gol

Hrvatski nogometni reprezentativac Borna Sosa je uvjeren da će brojni hrvatski navijači biti od velike pomoći reprezentativcima u teškim trenucima tijekom utakmica na Euru u Njemačkoj, a Joško Gvardiol je uoči subotnjeg dvoboja sa Španjolcima najavio da se veseli okršaju s Yamalom.

Hrvatski reprezentativci su u četvrtak imali posljednje pojavljivanje pred predstavnicima medija u svojoj bazi u Neuruppinu, jer će već u petak krenuti prema Berlinu, gdje ih u subotu (18 sati) na Olimpijskom stadionu čeka prva utakmica na Europskom prvenstvu, novi sudar sa Španjolskom koja ih je prije godinu dana pobijedila u finalu Lige nacija te izbacila u osmini finala zadnjeg Eura.

Dosta se pričalo o Joškovoj poziciji na terenu, koja je razlika u klubu i reprezentaciji?

– Pozicija kao pozicija, to je lijevi bek. U Cityju igramo ofenzivnije, Guardiola traži od krila da uđu u međuprostor i onda smo mi bekovi zamjenska krila, dok ovdje igramo standarno široko, piše HRT.

Yamal bi se na desnom krilu trebao sučeliti s Gvardiolom…

– Ja sam već napunio 22 i više nisam mlad igrač. Drago mi je vidjeti sve mlađe igrače na velikoj sceni. Zaista je mlad i jako talentiran. Veselim se susretu, znam da je jak na loptu, tehnika mu je jača strana. Trebamo ga izanalizirati i odraditi naš posao što je najbolje moguće.

Joško, prognoza za Berlin je kiša, neće biti previše vruće pa neće trebati puno vode kao što je bilo u Kopenhagenu, kad ste pili vodu tijekom utakmice. Sjetite li se toga?

– Drago mi je da će biti kiše, uljepšali ste mi dan. Što se tad desilo? Svima je jasno što se desilo. Izgubili smo na glupi način, otežali smo si posao, a to je iza mene.

Borna Sosa je dosta vremena bio s Danijem Olmom u Dinamu…

– Imali smo sličan put, dosta dugo smo bili skupa u drugoj ekipi Dinama, onda smo se skupa prebacili u prvu momčad i onda smo obojica krenuli u Bundesligu. U kontaktu smo. On jedva čeka utakmicu s nama, ona ima posebno značenje za njega, a i mi s njim, smatram da je jako velik igrač.

Gvardiol je potom dobio neobično pitanje – što misli o španjolskom izborniku?

– Inače dajem mišljenja za igrače, ne toliko o trenerima, ne znam što da kažem. Sigurno zna posao koji radi i pripremit će sigurno ekipu da zaustavi naš vezni red, koji je naš forte.

Gvardiol je u nekoliko godina ostvario jako puno, kaže novinar i pita ga kako se nosi s uspjehom i koliko golova se nada postići?

– Vjerujem da se dobro nosim sa svime što se izdogađalo. Vjerojatno još nisam ni svjestan što sam postigao i do kojeg sam nivoa došao, ali ima vremena, nešto će ući u glavu do kraja karijere. Ja sam obrambeni igrač, fokusiran sam na defanzivni dio, ali ako se nađem u prilici zašto ne zabiti i poneki gol.

Hrvatska je na SP-u 2006. počela turnir dvobojem s Brazilom u Berlinu uz nevjerojatnu podršku publike. Što očekuju sada?

– U zadnje vrijeme se dosta emitiralo po medijima. Znam i ja iz priča da svi pričaju kako je atmosfera bila nevjerojatna tada i svi očekuju da će biti još bolja sada. To nam je motivacija, pozitivan pritisak, u teškim trenucima utakmice to će nam dati dodatna krila, kaže Sosa.

Što misli Sosa o Španjolcima?

– Gaje sličan stil kao i mi. Jako im je bitan posjed, s njim žele kontrolirati utakmicu. Oko posjeda će biti najveća borba, a onda se iz toga sve razvija na krila, koja su im sad možda nešto brža nego što su imali u Ligi nacija. Smatram da se kvalitativno s njima nosimo bez problema i da će odlučivati neki manji detalji. Vjerojatno će više prilika imati onaj tko će iskontrolirati posjed, pa onda i bolji rezultat.

Je li s Lukom razgovarao o španjolskim igračima i koga smatra najopasnijim?

– Nisam pričao s nikim o nikome, svi su opasni, sve ih treba ozbiljno shvatiti.

Kako zaustaviti Yamala?

– Svaka utakmica je novi susret, na Euru su sve veliki igrači. Ima tu puno drugih kvalitetnih igrača. On će se naći na mojoj strani i vjerujem da neće biti lako. Najbolje je u takvim situacijama možda duplirati tu poziciju, no imam ojoš dva dana pa ćemo vidjeti.

Gdje bi smjestili “Furiju” na listi rivalstava s Vatrenima?

– Vjerojatno su među dva – tri naša najveća rivala, pošto smo igrali četiri puta uzastopno. Povijesno su puno toga napravili, pogotovo između 2008. i 2012. tada su bili na najvišoj razini, zaključio je Sosa, piše HRT.