Terapeutkinja: Prestanite djeci govoriti ovih deset fraza nakon izljeva bijesa

Terapeutkinja: Prestanite djeci govoriti ovih deset fraza nakon izljeva bijesa

IZLJEVI bijesa kod djece intenzivni su emocionalni trenuci koji se mogu manifestirati kroz vikanje, plač, udaranje ili druge agresivne reakcije. Često su rezultat frustracije ili nemoći u vezi s nečim što djeca žele ili ne mogu dobiti. Važno je kako roditelji reagiraju nakon izljeva bijesa.

Pružanje podrške, smirivanje djeteta te razgovor o njihovim osjećajima i strategijama za bolje upravljanje emocijama su ključni. Također, važno je postaviti granice i naučiti djecu kako se izražavati na prihvatljiv način.

No, osim toga, važno je i kako se roditelji obraćaju djeci nakon izljeva bijesa. Stoga je terapeutkinja i majka troje djece, Carol Kim, izdvojila deset fraza koje bi roditelji trebali izbjegavati nakon izljeva bijesa te deset koje bi svako dijete trebalo čuti nakon istog.

Dakle, savjetuje da roditelji izbjegavaju sljedeće fraze:

  1. “Preboli to!”
  2. ”Prestar/a si za ovo.”
  3. ”Moraš se odmah smiriti.”
  4. ”Nema razloga za uzrujanost.”
  5. ”Uvijek ovo radiš.”
  6. “Prestani!”
  7. ”Trebao/la bi znati bolje!”
  8. ”Završio/la sam s tobom.”
  9. ”Trebalo bi ti biti neugodno!”
  10. ”Tako si dramatičan/na.”

Kim preporučuje upotrebu ovih fraza:

  1. “Ovdje sam da te saslušam kad god budeš spreman/na za razgovor.”
  2. ”Odlično si se smirio/la.”
  3. ”Želiš li zagrljaj?”
  4. ”U redu je plakati i izbaciti to iz sebe.”
  5. ”Nađimo mirno mjesto gdje se možeš bolje osjećati.”
  6. ”Bilo je stvarno teško.”
  7. ”Volim te i još sam tu.”
  8. ”U redu je ići korak po korak.”
  9. ”Siguran/na si i zajedno ćemo ovo riješiti.”
  10. ”Svatko ima teške trenutke.”

“Razgovor s djecom nakon izljeva bijesa važan je jer su u ranjivom stanju, a naše riječi mogu poboljšati ili pogoršati situaciju. Pokazivanje brige i razumijevanja gradi povjerenje i pomaže u usmjeravanju njihovog ponašanja u budućnosti”, kaže terapeutkinja.

Tvrdi da je svaki izljev bijesa prilika da roditelji pokažu djeci da su njihovi osjećaji važni te da će uvijek biti uz njih.

“Zapamtite, ima mjesta za pogreške i rast, i za roditelje i za djecu. Roditeljstvo nije ostvarivanje savršenstva; to je putovanje ispunjeno ljubavlju prema djeci u njihovim najtežim trenucima, dok istovremeno učimo voljeti sebe kroz taj proces”, zaključila je terapeutkinja., piše Index.hr