Službenički sud kaznio Maju Đerek zbog teške povrede službene dužnosti

Službenički sud kaznio Maju Đerek zbog teške povrede službene dužnosti

Službenički sud Splitsko-dalmatinske županije kaznio je suspendiranu gradsku pročelnicu Maju Đerek novčanom kaznom u iznosu od 20 posto primanja od plaće u narednih šest mjeseci zbog teške povrede službene dužnosti. Naime, Sud je utvrdio kako je 23. srpnja 2023. godine javnosti otkrila identitet korisnika socijalnog stana bez privole korisnika te javno iznijela podatke iz predmeta, odnosno podatke u vezi s obavljanjem službe.

Također, Sud je kao neosnovan obio zahtjev gradonačelnika Ivice Puljka za pokretanje postupka zbog teške povrede službene dužnosti kojeg je tražio zbog prekoračenja ovlasti, zbog odbijanja izvršavanja zadaće iako za to ne postoje opravdani razlozi te uništenja,  otuđenja ili činjenja dostupnim podataka u vezi s obavljanjem službe s utvrđenim stupnjem tajnosti.

‘Prilikom određivanja kazne radi počinjenja teške povrede službene dužnosti ovaj Sud je uzeo u obzir okolnosti u kojima je sama povreda počinjena, te činjenicu da je očito do nastupa ovih okolnosti službenica uredno obavljala svoj posao, a što je razvidno i iz toga što je samo par dana prije pokretanja postupka doneseno Rješenje kojim je službenica imenovana u Radnu skupinu za donošenje predmetnog pravilnika pa i iz iskaza svjedoka saslušanih tijekom postupka proizlazi da je do nastupa okolnosti zbog kojih je pokrenut ovaj postupka suradnja s službenicom bila dobra. 

Nadalje, kao olakotne okolnosti Sud je cijenio da do sada službenica nije proglašena odgovornom za niti jednu tešku povredu službene dužnosti i ponašanjem za koje je službenica proglašena odgovornom nije nastala materijalna šteta pa s obzirom na prije izneseno, ovaj Sud smatra da je zbog učinjene teške povrede službene dužnosti  primjerena izrečena kazna’, stoji među ostalim u obrazloženju Službeničkog suda.

Troškove postupka snosi Grad.

Nakon 11 mjeseci od suspenzije sud je donio odluku. U međuvremenu, Puljak je ‘rascjepkao’ odjel na čijem je čelu bila, Službe za gradsku imovinu kao takve više nema, nego su dva, Upravni odjel za imovinsko pravne poslove i izgradnju te Upravni odjel za stanovanje i poslovne prostore., doznaje dalmatinski portal