5 stvari koje se dogode u tijelu ako jedete avokado svaki dan

5 stvari koje se dogode u tijelu ako jedete avokado svaki dan

Od dodavanja u omiljene smoothieje ili kuhanja ukusnog guacamolea, mogućnosti su beskrajne. Ova namirnica ima izuzetna svojstva za organizam te je često zapostavljamo

Niz benefita tijelu daje avokado, čudesna namirnica koja djeluje preventivno. To tropsko voće, bogato nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima, možemo često konzumirati.

– Avokado je doista jedno od malih čuda prirode i predlažem da ga jedete nekoliko puta tjedno – predlaže Frank Lipman, autor najprodavanijih knjiga New York Timesa, piše msn.

Ovo su dobre nuspojave čestog konzumiranja avokada.

Vaš kolesterol se poboljšava

Iako je avokado možda stekao lošu reputaciju zbog visokog sadržaja kalorija i masti – polovica sadrži 113 kalorija i 10 grama masti – uglavnom vam daje mononezasićene masti, koje su zdrave u umjerenim količinama.

Dobra masnoća podiže razinu dobrog HDL kolesterola dok snižava loš LDL kolesterol.

Imate bolju probavu

Polovica avokada sadrži nešto manje od 5 grama dijetalnih vlakana (ovisno o veličini). Nutricionistica Megan Ware, RDN, ističe da dodavanje avokada u vaš dnevni režim prehrane može spriječiti zatvor i održati zdravu probavu.

Još jedna prednost ovog voća bogatog vlaknima je da ćete se dulje osjećati sitima. Dodavanjem kriški avokada u tost, sendvič ili salatu, možete ostati siti i do tri sata.

Zaštićeni ste od bolesti i infekcija

Avokado je izvrstan izvor vitamina B koji pomaže u sprječavanju bolesti i infekcija. Pun je vitamina C i E, plus prirodnih biljnih spojeva koji mogu pomoći u prevenciji raka.

Budući da su bogati antioksidativnim fitokemikalijama (kao što su lutein i zeaksantin), avokado može pomoći u sprječavanju katarakte i makularne degeneracije.

Bolje spavate

Ne samo da je avokado izvrsnog okusa, već je i pun magnezija (19,5 miligrama za polovicu avokada), koji stručnjaci smatraju hranjivim tvarima protiv stresa, kaže stručnjakinja za prehranu Elise Museles.

Koža ima prirodan sjaj

Sjajna koža, svijetle oči i sjajna kosa dodatne su pogodnosti konzumiranja ove nevjerojatne super hrane.

To je zbog vitamina topivih u mastima i mononezasićenih masti. Dok te dobrobiti proizlaze iz jedenja avokada, postoje i prednosti lokalnog korištenja, izvještava Medical News Today., piše 24sata.