‘Vatrenima’ naglo skočile šanse za titulu na Euru! Ispred Engleza

‘Vatrenima’ naglo skočile šanse za titulu na Euru! Ispred Engleza

Švicarski model izračuna šansi po Fifinu i Elo rankingu, kao i zadnjih šest utakmica u kvalifikacijama za Euro i na samom Euru gura Hrvatsku visoko na ljestvici reprezentacija po šansama za trofej

Prošli tjedan Opta Analyst objavio je detaljnu statističku analizu prognoze rezultata svih 24 sudionice Eura i tko ima najviše šansi da ga osvoji. Prema toj kući Engleska je prvi favorit s 19,9 posto, a slijedi je Francuska s 19,1. Hrvatska je tamo na skromnom desetom mjestu sa samo dva posto šanse da se dokopa povijesnog europskog zlata. No to superračunalo je dobilo konkurenciju koje kaže: Hrvatska uopće nije autsajder.

Poznata stranica Swiss Football Data koja se bavi nogometnom statistikom na temelju podataka poput svjetskog rankinga po Fifi, Elo ratinga i zadnjih pet utakmica na europskim prvenstvima. Nakon 10.000 simulacija koje su izveli tvrde: Hrvatska je peti favorit za titulu u Njemačkoj! Prema njima, “vatreni” imaju 7,4 posto šanse za trofej, Engleska je tamo tek sedma s 5,4 posto, a prvi favorit, zanimljivo, Portugal s čak 20 posto šanse. I njima je Francuska na drugom mjestu sa 16,1 posto., prenose 24sata

Gledajući grupnu fazu, Hrvatska je veći favorit za prolazak skupine od Italija (s drugog mjesta), ali je međusobni sraz s “azzurrima” po statističarima jedan od naizjednačenijih na Euru. Što se sraza sa Španjolcima tiče, Hrvatska tu po Švicarcima ima 31 posto šanse za pobjedu, a protivnik gotovo dvostruko više (60 posto).

Portugal i Belgija imaju najviše šanse za prolazak skupine, a Albanija, Gruzija i Poljska najveći su autsajderi. Skupina A s Njemačkom, Švicarskom, Mađarskom i Škotskom je najotvorenija.