U zemlji je oko 10.000 darovite djece. Jedan četvrtaš je kao 35-godišnji IT stručnjak

U zemlji je oko 10.000 darovite djece. Jedan četvrtaš je kao 35-godišnji IT stručnjak

U HRVATSKOJ, prema procjenama, postoji gotovo 10.000 darovite djece i učenika, koji svojim natprosječnim rezultatima i talentima impresioniraju znanstvenike i stručnjake različitih profila. Primjerice, udruga Dar, s misijom podržavanja darovitih, okuplja učenika koji u drugom razredu osnovne škole posjeduje znanja iz kemije na fakultetskoj razini, zatim učenika četvrtog razreda čije se znanje iz područja IT-a procjenjuje na razini 35-godišnjeg stručnjaka, kao i učenika sedmog razreda osnovne škole koji samostalno razvija baze podataka i operativne sustave te brojnu drugu djecu s nevjerojatnim potencijalom.

Iznimno je važno u školskom sustavu i izvan njega na vrijeme prepoznati i stvoriti kvalitetan okvir za razvoj darovite djece jer njihova znanja i vještine mogu dugoročno unaprijediti gospodarstvo zemlje, pozitivno utjecati na konkurentsku prednost te stvoriti inovativno, stvaralačko okruženje, poručeno je u ponedjeljak s konferencije “Genijalce potakni, svijet pomakni”, koja se u organizaciji tvrtke Intersnack Adria i udruge Dar iz Zagreba održala u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.

Čak 70 posto škola u Hrvatskoj nema psihologe koji detektiraju darovitu djecu putem testiranja. Udruga Dar provodi brojne aktivnosti, među kojima je i pilot-projekt koji je provela u četiri osnovne škole i identificirala određeni postotak natprosječnih učenika, istaknuo je predsjednik udruge Dubravko Čop.

“U projektu ʿJa rastem՚ 2017./2018. komunicirali smo prema Ministarstvu potrebu da se u e-maticu učenika unese informacija o darovitosti djeteta. Ako se informacija ne prenese pri prelasku iz vrtića u osnovnu školu i dijete ne naiđe na učitelja, darovitost može ostati neprepoznata, a zalažemo se i da darovitost bude vidljiva u e-Dnevniku. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo nas je u radnu skupinu za pripremu Pravilnika za darovitu djecu i učenike. Očekujemo javnu raspravu ovih dana, a nadamo se da će od jeseni Pravilnik zaživjeti”, najavio je.

“Djeca trebaju imati priliku pokazati darovitost”

Ističe da škole već imaju smjernice za rad s darovitom djecom, a povezivanje Pravilnika s tim smjernicama donijet će pozitivan pomak.

“Kao udruga prikupljamo primjere dobre prakse, koje želimo podijeliti s drugima, i podižemo svijest o važnosti podržavanja darovite djece i učenika. Planiramo ustanoviti plaketu za pojedince, organizacije, institucije koji prepoznaju i podržavaju darovite učenikeʺ, poručuje Čop.

Kada vidite da djeca, učenici, samostalno nude cjelovita i učinkovita rješenja vrlo konkretnih izazova, shvatite da su programi usmjereni na njihov razvoj prijeko potrebni, istaknula je Vesna Ozretić, dopredsjednica udruge Dar.

“Darovitost je kompleksan pojam koji uključuje verbalnu i neverbalnu darovitost. Djeca s izraženim potencijalom u određenom području možda nisu još izvrsna, ali imaju potencijal za izvrsnost. Vjerujemo da daroviti učenici i mladi mogu značajno doprinijeti razvoju društva u Hrvatskoj i šire. Naša je misija, među ostalim, da se taj proces prepoznavanja darovitih usustavi, da djeca imaju priliku pokazati darovitost. Radimo na edukaciji sredine kako bi djeca mogla ostvariti svoj maksimum”, dodala je.

Priča udruge Dar počela je 2014., kada je djelovala kao građanska inicijativa, a od 2015. ima status udruge. Budući da se radi o neprofitnoj udruzi, za uspješno provođenje aktivnosti donacije su joj iznimno važne., piše Index.hr