Studija: Ultraprerađena veganska hrana može povećati rizik od srčanih bolesti i smrti

Studija: Ultraprerađena veganska hrana može povećati rizik od srčanih bolesti i smrti

ŽELITE li smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti i živjeti dulje, a istovremeno pomoći planetu? Jedite biljnu hranu, kažu stručnjaci. No, to ne znači da svoj tanjur možete napuniti prženim krumpirićima, smrznutom vegetarijanskom pizzom, krafnama i drugim desertima. Takva ultraprerađena veganska hrana nije bez rizika, upozorio je dijetetičar Duane Mellor.

“Ako je nešto označeno kao biljna hrana, ne znači da je zdravo. Mnoge namirnice koje ne sadrže proizvode životinjskog podrijetla, što uključuje kekse, čips, slastice i bezalkoholna pića, tehnički su biljnog podrijetla, ali se ne smatraju ključnim dijelom zdrave prehrane”, rekao je.

Štoviše, jedenje biljne brze hrane dramatično povećava loš kolesterol i hipertenziju te može dovesti do povezanih srčanih bolesti i rane smrti, prema novoj studiji koju autori nazivaju “prvom” koja pokazuje da je ultraprerađena biljna hrana povezana s povećanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, piše CNN.

“Konzumacija biljnih proizvoda može biti korisna, djelujući kao zaštita od zdravstvenih problema, ili može predstavljati rizik – sve ovisi o razini obrade te hrane”, rekla je jedna od autorica studije Renata Levy, istraživačica s brazilskog Sveučilišta São Paulo.

Jedite svježe i smrznute minimalno prerađene biljke

Ultraprerađena hrana podvrgava se višestrukim industrijskim procesima, dodaju joj se i sredstva koja utječu na promjenu boje, mirisa, okusa i teksture. Namirnice u ovoj kategoriji formulirane su tako da budu izuzetno ukusne ljudskim okusnim pupoljcima te su često izuzetno praktične i zahtijevaju malo ili nimalo vremena za pripremu.

“Aditivi i industrijski kontaminanti prisutni u ovoj hrani mogu uzrokovati oksidativni stres i upalu te dodatno pogoršavaju rizike”, dodala je druga autorica studije, Fernanda Rauber.

Prema istraživanju, ultraprerađena biljna hrana povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 5%, a od rane smrti za 13%. Zaključak istraživača, objavljen u časopisu The Lancet Regional Health – Europe, glasi: “Jedite svježe i smrznute minimalno prerađene biljke.”, piše Index.hr