SDP-ovka koja s 1005 glasova ide u EP: Od nedjelje se osjećam loše jer me prozivaju

SDP-ovka koja s 1005 glasova ide u EP: Od nedjelje se osjećam loše jer me prozivaju

OD SVIH dvanaestoro izabranih hrvatskih europarlamentaraca na europskim izborima prošle nedjelje najmanje preferencijskih glasova dobila je SDP-ovka Romana Jerković Kraljić. Za N1 kaže da se osjeća loše jer je prozivaju zbog toga.

S liste SDP-a i kandidata četvero kandidata ide u Europski parlament, isti oni koji su i dosad tamo bili. Biljana Borzan (83.656 preferencijskih glasova) i Predrag Matić (17.239) išli bi svakako jer su bili na prva dva mjesta na listi. Tonino Picula je zahvaljujući dobivenih čak 30.009 preferencijskih glasova izabran s posljednjeg, 12. mjesta, višestruko premašivši 10 posto od ukupno 192.314 glasova koliko je dobila čitava lista.

“Nije me stranka na lijepe oči stavila na treće mjesto”

Četvrta izabrana s te liste Romana Jerković Kraljić izabrana je kao treća s liste, sa samo 1005 preferencijskih glasova. Čak je petoro kandidata na istoj listi dobilo više preferencijskih glasova od nje, a među njima najviše Dalija Orešković (11.567) koja je bila na petom mjestu. S deset puta manje glasova od Orešković, Jerković Kraljić odlazi u Europski parlament zahvaljujući višem mjestu na listi.

Jerković Kraljić je kazala da se osjeća loše jer od nedjelje biva prozivana zbog toga.

“Meni se zamjera što sam osvojila mali broj glasova, a izborni zakon je naprosto takav. Članica sam stranke u kojoj vodstvo sastavlja liste i određuje raspored na njima. Sigurna sam da me Predsjedništvo i sam predsjednik stranke nisu stavili na treće mjesto liste zato što imam lijepe oči ili prekrasan osmijeh. Stavili su me jer sam se dobro snašla u Europskom parlamentu i vrijedno radila, posebno na jednom zakonu (Zakonu o digitalnom identitetu, napa.a) za koji sam bila glavna izvjestiteljica, a koji će uskoro biti usvojen u Hrvatskom saboru i drastično promijeniti svakodnevni život građanki i građana Hrvatske”, kazala je za N1. 

“Izborni zakon je neumoljiv, nisam ja određivala pravila”

Jerković Kraljić smatra da je nepravedno prozivana otkako su u nedjelju navečer objavljeni rezultati izbora za Europski parlament.

“To što nisam dobila puno preferencijskih glasova, to što sam u kampanji govorila ljudima da glasaju za moju stranku i što sam radila za listu, a ne za sebe osobno, očito je sada postao problem. Moram priznati da se osjećam loše prozivana od svih, ali izborni zakon je takav kakav je, neumoljiv. Nisam ja određivala pravila. S jedne strane preferencijski glasovi su dobar demokratski alat da i oni koji su na nižim mjestima na listama mogu uspjeti. No isto tako svjesni smo toga da stvaraju nezdravu konkurenciju unutar stranke i među ljudima”, kazala je dosadašnja i buduća SDP-ova europarlamentarka Jerković Kraljić.