Dlačice u nosu nikako ne biste trebali čupati pincetom niti depilirati voskom, a evo i zašto

Dlačice u nosu nikako ne biste trebali čupati pincetom niti depilirati voskom, a evo i zašto

Kada je riječ o dlačicama vašem nosu, bolje ih je ne dirati.

“Nos je osjetljivo područje s brojnim krvnim žilama i sluznicama. Čupanje dlačica iz nosa, posebno ako se to radi nepropisno ili bez odgovarajućih higijenskih postupaka, može povećati rizik od infekcije, što dovodi do komplikacija kao što su folikulitis ili celulitis”, rekao je dr. Don J. Beasley, otorinolaringolog.

Dlačice su tu s razlogom

“Primarna uloga dlačica u nosu je zadržavanje prašine, peludi i drugih čestica u zraku tako da zrak koji udišete bude djelomično filtriran”, rekao je dr. Michael Jacobs,dermatolog iz New Yorka. Objasnio je da dlačice djeluju kao fizička barijera, sprječavajući te alergene da uđu u nosne prolaze i potencijalno izazovu iritaciju ili štetu dišnom sustavu.

Dlačice u nosu također imaju zaštitnu ulogu upozoravajući  na potencijalne opasnosti, rekao je Beasley.

“Kad nešto dotakne dlačice nosnice, poput malog kukca ili drugih iritansa, to izaziva refleksno kihanje, što je način na koji tijelo izbacuje uljeza ili iritant”, objasnio je.

Osim toga, dlačice u nosu pomažu u održavanju optimalne razine vlage u nosnim prolazima.

Potpuno uklanjanje dlačica iz nosa znači uklanjanje sustava filtracije koji je neophodan za održavanje vašeg zdravlja i zaštitu od infekcija, rekla je dr. Nicole Aaronson, otorinolaringolog.

Depilacija dlačica u nosu također može imati neke nuspojave, osobito ako vam to radi netko neiskusan ili ako to radite sami. Vosak koji je prevruć može opeći nosnu sluznicu ili tkivo koje oblaže nosnu šupljinu. Ovo uklanjanje gornjeg sloja kože također može stvoriti male lezije u nosu i izložiti vas većem riziku od infekcije. Osim toga, depilacija općenito može biti iritantan proces.

Urasle dlačice također mogu biti problem kod depilacije dlačica u nosu.

Što je s djelomičnim depiliranjem odnosno uklanjanjem samo dlačica koje se nalaze na prednjem dijelu nosa?

Aaronson kaže da treba izbjegavati i ovu praksu jer “nosi iste rizike od vestibulitisa, uraslih dlačica i opekotina”. Naposljetku, Jacobs je upozorila da se dlačice u nosu uopće ne smiju depilirati, prenosi Yahoo., n1.