Dijetetičarka otkrila pet vrsti namirnica koje treba jesti za snižavanje kolesterola

Dijetetičarka otkrila pet vrsti namirnica koje treba jesti za snižavanje kolesterola

VISOKI kolesterol glavni je čimbenik rizika za ozbiljna hitna stanja, kao što su srčani i moždani udar. Postoji nekoliko mogućih uzroka zašto pojedinac ima visok kolesterol, a prehrana je jedan od tih uzroka. Točnije, konzumiranje previše zasićenih masti može povisiti razinu kolesterola, čime se povećava rizik za razvoj bolesti.

Kako do toga ne bi došlo, moguće je u prehranu uključiti namirnice koje prirodno snižavaju razinu kolesterola. Dijetetičarka Rosie Martin za Express je izdvojila nekoliko najboljih namirnica koje možete i trebate redovito uključiti u jelovnik kako biste razinu kolesterola držali pod kontrolom. 

“Više ste izloženi riziku od visokog kolesterola ako jedete puno hrane koja sadrži zasićene masti. To uključuje proizvode životinjskog podrijetla poput mesa, sireva i vrhnja te visoko prerađene hrane poput kolača, peciva i mnogih gotovih jela”, objašnjava Martin.

Koju hranu je potrebno više jesti?

Prema dijetetičarki, jedan od načina kako se može smanjiti razina kolesterola jest konzumacija hrane bogate vlaknima. “Vlakna se najviše nalaze u biljnoj hrani, a prehrana bogata vlaknima povezana je s manjom težinom, nižim krvnim tlakom i nižim kolesterolom”, tvrdi Martin. 

Od namirnica koje bi se trebale češće pronaći na jelovniku izdvaja cjelovite žitarice poput zobi i smeđe riže, voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke te visokoproteinske alternative za meso poput soje i graha, prenosi Express. 

“Kada jedete prehranu bogatu vlaknima, u tijelo unosite i zdrave tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa, što rezultira manjim rizikom od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2”, zaključuje ona., piše Index.hr